Plenković: Ne može se dekretom odrediti minimalna plaća od 7500 kuna

Premijer Andrej Plenković poručio je danas da Vlada ne može dekretom odrediti iznos minimalne plaće od 7500 kuna jer bi to dovelo do prestanka poslovanja mnogih tvrtki ili brojnih otkaza te je ocijenio da je situacija u državi danas "mrvicu bolja" nego prije dvije godine.

Plenković je to rekao u izjavi novinarima nakon konferencije Večernjeg lista "Hrvatska kakvu trebamo – dvije godine poslije", odgovarajući na novinarska pitanja vezana uz govor predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

Predsjednica je u govoru na konferenciji ustvrdila da nitko ne može dobro živjeti s 3000 kuna plaće te da bi prosječna neto plaća u Hrvatskoj trebala iznositi 7500 kuna, kao i da bi vjerojatno svatko danas niječno odgovorio na pitanje živi li bolje nego prije dvije godine, unatoč boljim makroekonomskim pokazateljima.

Premijer njezin govor nije doživio kao kritiku, kazavši da je on u cjelini bio pohvalan za Vladu, ali je upozorio da se ne može dekretom odrediti minimalnu plaću od 1000 eura.

"Što ćemo onda? Onda će svi poslodavci koji bi to trebali platiti odjednom, morati  ili prestati poslovati ili početi davati otkaze”, dodao je.

"A Vlada radi. Raste BDP, smanjuje se dug, imali smo suficit, gospodarski rast na zdravim temeljima, povećana je prosječna i minimalna plaća, smanjena nezaposlenost, povećana zaposlenost, povećana apsorpcija europskih sredstava, strateški projekti su u tijeku i sve to skupa baš u dvije godine... od
konferencije do konferencije. I ne bih rekao da je situacija gora nego je čak mrvicu i bolja”, ocijenio je predsjednik Vlade.

Izvor: Vlada RH / Hina

Pisane vijesti | Andrej Plenković