Ključna zadaća svih politika je usklađivanje obrazovnog sustava sa stvarnim potrebama tržišta rada

Projektom “Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja” financiranog sa 67,8 milijuna kn iz europskih fondova dodijeljene su stipendije učenicima deficitarnih obrtničkih zanimanja. Na svečanosti je sudjelovao i predsjednik Vlade Andrej Plenković, a uz njega su bili ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelilo danas 3.017 stipendija učenicima srednjih škola u obrtničkim zanimanjima, koji će mjesečno dobiti stipendije u iznosu od 750 kuna, odnosno 9.000 kuna godišnje.
 
Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao doprinos provedbi mjera iz Programa Vlade za usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, provodi projekt "Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja" vrijedan 67,8 milijuna kuna. U sklopu tog projekta provode se aktivnosti vezane uz stipendiranje učenika koji se obrazuju u deficitarnim obrtničkim zanimanjima te poticanja gospodarskih subjekata za primanje učenika na naukovanje financirane sredstvima iz fondova Europske unije.
 
Tako će se za školsku godinu 2018./2019. dodijeliti stipendije u ukupnom iznosu od 27,15 milijuna kuna, rečeno je na manifestaciji "Obrtnik od formata - umjetnik od zanata“,  na kojoj je ugovore o stipendijama dobilo stotinjak učenika. 
 
Spojiti obrazovni sustav sa stvarnim potrebama tržišta rada
 
U svom izlaganju premijer Plenković istaknuo je da je ovo sjajna poruka kako se u trokutu između obrazovnog sustava, države i obrtništva manifestira želja Vlade da Hrvatska unaprijedi obrazovni sustav i da reforma školstva koja se provodi odgovori na ključnu zadaću - kako spojiti ono što daje obrazovni sustav sa stvarnim potrebama tržišta rada.
 
"To je ključ jednadžbe svih uspješnih društava", rekao je Plenković.
 
Napominjući kako imamo deficite u pojedinim zanimanjima, Plenković je rekao kako se nada da će učenici iskoristiti šanse koje im se pružaju i na tržištu rada, da će vrlo brzo dobiti šansu zarađivati i na društveno odgovoran način pridonositi napretku Hrvatske. 
 
,,Obrazovanje je jedan od prioriteta Vlade, a zajedno s potporama dostupnim za male i srednje poduzetnike i obrtnike, obrazovanje za deficitarna obrtnička zanimanja doprinosi ravnomjernom razvoju svih krajeva Hrvatske'', poručio je Plenković.
 
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat poručio je kako će u Hrvatskoj biti i postolara i stolara, krojača i svih zanimanja po kojima je Hrvatska poznata i prepoznata. Bit će dobrih majstora", rekao je. 
 
Plan je iduće godine udvostručiti broj i iznos stipendija
 
Horvat je najavio da se za sljedeću školsku godinu planira udvostručiti broj stipendija, kao i iznos stipendija, s 9.000 na 18.000 kuna. 
 
To je jedna od mjera kojima se oživljava tržište rada, kao i jedna od demografskih mjera. Ta i ostale mjerama kojima Ministarstvo potiče razvoj poduzetništva i obrta usmjerene su zaustavljanju odljeva kvalitetnih radnika, tomu da ljudi ostanu živjeti u Hrvatskoj, poručio je ministar Horvat. 
 
I ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić ističe da je cilj Vlade osigurati radna mjesta, zaposliti mlade ljude kako bi ostali u Hrvatskoj. 
 
Dodjela stipendija jedna je od mjera u tom smjeru, rekao je Pavić, poručivši i da će se promovirati poduzetništvo od vrtića do doktorata. 

Izvor: Hina / Vlada RH

Pisane vijesti | Andrej Plenković