Ministar Ćorić pozdravio globalni prosvjed mladih protiv klimatskih promjena

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić pozdravio je globalni prosvjed mladih protiv klimatskih promjena, najavivši da će Bijela knjiga niskougljičnog razvoja Hrvatske uskoro biti u javnoj raspravi.

"U fazi smo ispisivanja Bijele knjige, koja će u idućih desetak dana biti objavljena na e-savjetovanju, a nakon toga i konačni nacrt energetske strategije ide u javnost", izjavio je.

Odlučno je demantirao kašnjenje Hrvatske u ispunjavanju obveza iz Pariškog sporazuma, kojim su se sve države članice Europske unije obvezale do 2030. smanjiti emisije stakleničkih plinova za najmanje 40 posto.

"Što se tiče i energetske i niskougljične strategije, ni s jednim od tih dokumenata ne kasnimo. Oni trebaju biti usklađeni i bit će doneseni na vrijeme", poručio je ministar.

U povodu globalnog prosvjeda za klimu, kojem se pridružuju i hrvatski učenici, ocijenio je kako je to dobra ideja "koju mora podržati svatko tko je razuman".

"Riječ je o globalnom problemu koji je zadnjih godina potpuno osviješten", dodao je.

Dezinformacije o vojarni Čerkezovac

Za medijske spekulacije po kojima je MORH navodno vojarnu Čerkezovac (kod Dvora na Uni) predao Ministarstvu zaštite okoliša za zbrinjavanje radioaktivnog otpada iz Krškog, Ćorić je rekao da su dezinformacije i da do primopredaje tog vojnog skladišta nije došlo.

Podsjetio je da zajednička hrvatsko-slovenska radna komisija još uvijek razmatra koja je opcija odlaganja nisko i srednjeradioaktivnog otpada iz zajedničke nuklearke Krško najbolja. No, ako razgovori sa slovenskom stranom ne urode plodom, Hrvatska mora razmišljati o alternativnoj lokaciji.

"Hrvatska strana mora promišljati i o samostalnom rješenju za zbrinjavanje svoga otpada, no u ovom trenutku ta odluka nije još donesena", istaknuo je Ćorić.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Tomislav Ćorić