Uz kvalitetne odnose s Njemačkom i kancelarkom Merkel, jačamo suradnju Hrvatske s njemačkim pokrajinama

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas se u Düsseldorfu sastao s predsjednikom Vlade Pokrajine Sjeverne Rajne – Vestfalije Arminom Laschetom, s kojim je razgovarao o jačanju i unaprjeđenju gospodarskih i političkih odnosa

Istaknuo je da je Sjeverna Rajna – Vestfalija jedna od gospodarski najsnažnijih njemačkih zemalja te da ovdje živi više od 60 tisuća Hrvata, a susret s njima predviđen je za sutra u Düsseldorfu.
 
Predsjednik Vlade kazao je da će tijekom sutrašnjeg dana posjetiti i Sajam vina "ProWein", gdje će se susresti s predstavnicima hrvatskih proizvođača vina.
 
Istaknuo je da je njegov današnji posjet dio politike koja usmjerena na jačanje odnosa sa saveznom vladom i kancelarkom Merkel, ali i sa pojedinim njemačkim saveznim pokrajinama.
 
U tom kontekstu podsjetio je na susret s bavarskim primjerom Markusom Söderom,  a nedavno je održana i Mješovita Hrvatsko-Baden-Württembergrška komisija.
 
„Ovaj današnji posjet Sjevernoj Rajni-Vestfaliji dodatni je signal da jačamo naše gospodarske odnose i iniciramo dolske naših prijatelja u Hrvatsku tijekom turističke sezone“, poručio je. 
 
Nagrada Steiger poticaj smjeru koji želim dati Hrvatskoj
 
Premijer Plenković osvrnuo se i na svečanost dodjele nagrade Steiger, kazavši da će to biti prigoda za razgovor o europskim temama.
 
Naglasio je da je ova nagrada signal Hrvatskoj, najnovijoj članici Europske unije koja se nastoji profilirati među europskim zemljama.
 
Ocijenio je da će 2020.godina biti osobito vrijedna za Hrvatsku budući da je, rekao je premijer, u prvoj polovici godine na kormilu Europske unije, kao i za Njemačku koja će Vijećem Europske unije predsjedati drugih šest mjeseci. 
 
Upitan kako se osjeća kao dobitnik nagrade Steiger, premijer je istaknuo da je počašćen tim priznanjem, dodavši da su nagradu primili i drugi istaknuti političari.
 
„Ovo može biti poticaj smjeru koji želim dati Hrvatskoj i hrvatskoj Vladi, da budemo proeuropski, da pozicioniramo i štitimo naše nacionalne interese, uvijek vodeći računa o cijelom europskom projektu u kontekstu mijenjajućih međunarodnih okolnosti. Vjerujem da zbog te politike koja se protivi izolacionizmu, možemo zajedničkom suradnjom, tražiti odgovore na ključne sigurnosne i gospodarske izazove. Zato mi se čini da ono za što smo se trudili godinama sada treba njegovati i čuvati te jačati naš položaj u europskoj obitelji“, poručio je predsjednik Vlade.


Pisane vijesti | Andrej Plenković