Butković: Postoji interes kineskih tvrtki za investiranje u nizinsku prugu Rijeka-Zagreb

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, gostujući večeras u Dnevniku Nove TV, kazao je kako već dulje postoji interes kineskih tvrtki za investiranje u nizinsku prugu Rijeka Zagreb.
 
Interes za izgradnju nizinske pruge
 
"Mi smo sada u fazi spremnosti, budući da veći dio te pruge gradimo iz EU fondova. Ostao nam je ovaj dio od Karlovca prema Rijeci. To nije isključena mogućnost. Tu možemo graditi i uz pomoć EU fondova i putem koncesije koja bi bila za građenje i upravljanje tom trasom", rekao je ministar.
 
Dodao je da je proces koncesije vrlo složen i ne radi se preko noći. Mogao bi potrajati i godinu dana, no najprije treba vidjeti postoje li pozitivni signali iz Europske komisije da bi se moglo graditi i uz pomoć njihovih sredstava, pojasnio je Butković.
 
Na pristupnim cestama bit će više posla za naše tvrtke
 
Na novinarsku primjedbu kako na izgradnji Pelješkog mosta radi samo pedesetak hrvatskih radnika, ministar je kazao da se time ne treba opterećivati. "Uključen je dio građevinske operative je uključen. A što se tiče gradnje pristupnih cesta, koje su također sastavni dio projekta Pelješkog mosta, bit će puno više posla za naše tvrtke", dodao je.
 
Ministar je izjavio da je na odabir tvrtke koja će graditi pristupne ceste uložena žalba, no očekuje da će se vrlo brzo potpisati ugovor. "Nisam sretan s tim žalbama. Međutim, mi smo donijeli Zakon o javnoj nabavi koji je usklađen s europskim direktivama i žalba onoga koji nije odabran je sastavni dio postupka," kazao je Butković, dodavši da stalo apelira da Državna komisija što prije donesu odluke, jer kad se jednom riješi žalbeni postupak onda se donosi odluka o odabiru i onda je to gotovo.
 
Završetak u predviđenom roku – u 2022. godini
 
Početak radova na izgradnji pristupnih cesta očekuje se na jesen, a završetak se očekuje u predviđenom roku – u 2022. godini.

"Naravno, budući da je to projekt sufinanciran od Europske komisije, nama je krajnji rok kraj 2023., ali o tome ne razmišljamo. U 2022. će sve biti gotovo," zaključio je ministar Butković.
 
 

Pisane vijesti