Bošnjaković u Temi dana najavio skoru javnu raspravu Nacrta prijedloga Zakona o pomilovanju

Nacrt prijedloga izmjena i dopuna Zakona o pomilovanju, koji se nije mijenjao gotovo 16 godina, uskoro bi trebao u javnu raspravu. Novi zakon donosi jednu veliku promjenu - uvodi se Povjerenstvo za pomilovanja čime će taj postupak biti transparentniji. Tim povodom u Temi dana HTV-a gostovao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

"Važeći Zakon o pomilovanju sadrži odredbu koja govori o doživotnoj kazni zatvora koje kod nas više nema tako da ga je potrebno osuvremeniti. Najveća promjena je uvođenje Povjerenstva za pomilovanja. Povjerenstvo bi razmatralo molbe za pomilovanje, upućivalo bi predsjednici izvješće i svoj stav o određenom predmetu", najavio je ministar. 

Rekao je kako će se o sastavu Povjerenstva odlučiti nakon javne rasprave te prvog i drugog čitanja u Saboru. "Želimo čuti stav struke ali i zainteresirane javnosti, ideja je da to budu psiholozi, sociolozi i pravnici te članovi udruga civilnog društva," istaknuo je Bošnjaković. 

Objasnio je način na koje će Povjerenstvo odlučivati te koje su njegove ovlasti dodavši da predsjednica nije dužna poslušati prijedlog Povjerenstva.

Ustavna ovlast predsjednika Republike

"Odluka o pomilovanju je njezina ustavna ovlast. Povjerenstvo će joj samo na stručan način pomagati u toj odluci," dodao je.

Do 2016. ulogu Povjerenstva vršila je Komisija za pomilovanja čije je član bio Damir Primorac, stručnjak za kazneno procesno pravo koji predlaže da bi u novom prijedlogu trebalo voditi računa i o rokovima koji zasad nisu propisani. Također, zasad, nije dovoljno jasno mogu li i pravne osobe tražiti pomilovanje.

Ministar Bošnjaković složio se s mogućnošću propisivanja rokova, no, naveo je da se prije odluke moraju dobiti razna izvješća, primjerice – od sudaca, centra za socijalnu skrb, zdravstvene ustanove kao i izvješće kako se osuđena osoba ponaša u odnosu na oštećenika, "Dakle, slažem se s rokom, no ne bih htio da to bude neki imperativ, jer mi ovdje postupamo najbrže  što možemo", kazao je ministar Bošnjaković. 

Ministar je pojasnio da je akt pomilovanja, povijesno gledano, akt milosrđa poglavara države. "Sve ovo što mi radimo danas, a što ćemo raditi i po novom zakonu je, zapravo, pomoć institutu predsjednika da donese pravu odluku," rekao je Bošnjaković, najavivši Prijedlog izmjena i dopuna Zakona vrlo brzo u javnoj raspravi.

Izvor: HTV / Vlada



Pisane vijesti