Plenković o projektu Nacionalne dječje bolnice: Unaprjeđujemo zdravstvenu skrb o najmlađima, rodiljama i trudnicama

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je, sudjelujući na svečanom predstavljanju projekta izgradnje Nacionalne dječje bolnice u Zagrebu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, zahvalio svima koji su ovaj strateški projekt, važan za unaprjeđenje cijeloga zdravstvenoga sustava u zemlji, pripremili do faze početka njegove realizacije. Sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem potpisao je Okvirni Sporazum o suradnji na pripremi projekta „Izgradnja Nacionalne dječje bolnice".

Glavni iskorak Vlade u području zdravstvene skrbi
 
"Pitanje zdravstva je uistinu projekt za generacije: svi znamo kakav je zdravstveni sustav danas, koliki su njegovi troškovi, koliko je bitno da on bude dostupan te da zdravstvene usluge, koje se pružaju našim sugrađanima, budu na najvišoj razini", kazao je Plenković.
 
Naglasio je da je u tom kontekstu, na visokome mjestu prioriteta i posebna briga o najmlađima, malim pacijentima, majkama, rodiljama i trudnicama.
 
"Uz poštovanje koje svi zajedno imamo prema brojnim liječnicima koji u Klaićevoj i drugim bolnicama svakodnevno skrbe o malim pacijentima, smatramo da je ključno vrijeme da napravimo korake koji će unaprijediti zdravstvenu skrb o najmlađima", naglasio je. 
 
Podsjetio je na povijest bolnice u Blatu, poznatoga projekta koji se krenuo financirati samodoprinosima i koji je zaustavljen prije gotovo trideset godina. Naveo je da je ova Vlada u suradnji s gradonačelnikom i njegovim suradnicima, odlučila napraviti glavni iskorak.
 
Od 2 milijarde kuna za poboljšanje hrvatskoga zdravstva, 1,7 milijarde dolazi iz europskoga proračuna

Kazao je da, nakon potpisivanja današnjega sporazuma s Gradom Zagrebom, ima godina dana vremena da se za kvalitetan projekt, usuglašen s najboljom europskom praksom i pripremljen na način koji će omogućiti daljnje sufinanciranje, izdvoje velika sredstva od 42 milijuna kuna.
 
"Projekt je visoko na listi prioriteta, a ovo što danas radimo je najveći iskorak. Ovaj projekt je cilj za drugu financijsku perspektivu EU-a do 2027., što će se rješavati za vrijeme našeg predsjedanja Europskom unijom'', kazao je Plenković najavljujući da se sigurno neće samo omogućiti sredstva za studiju, pa onda stati.
 
Naglasio je da je hrvatski zdravstveni sustav kontinuirani prioritet ove Vlade.
 
,,Mi smo do sada potpisali 52 ugovora u području zdravstva ukupno vrijednih 2 milijarde kuna, od čega je 1,7 milijarde europskih sredstava, za niz bolnica diljem Hrvatske.

Radi se o ravnomjernom naporu jačanja zdravstvene zaštite, koji se odnosi i na primarnu i na hitnu zdravstvenu zaštitu, dnevne bolnice, dnevne kirurgije, nabavu brojnih medicinskih uređaja - i to praktički u svim županijama.

Tako ćemo i nastaviti, jer smatramo da pravedna distribucija zdravstvenoga sustava treba biti koliko je god moguće, najbliža našim građanima", istaknuo je predsjednik Vlade.
 
Članstvo u EU znači dodatnu financijsku snagu
 
Kazao je da su europska sredstva su, kad se radi o Gradu Zagrebu, vidljivija u iznosu nego u bilo kojem drugom dijelu Hrvatske.  "Ukupan broj ugovora potpisanih na području Zagreb je 47, sve zajedno 2,3 milijarde kuna za projekte koji se sufinanciraju iz europskih fondova'', kazao je Plenković.
 
Naveo je primjer zagrebačkoga rotora, sa 273 milijuna kuna iz europskih sredstava i ostatkom koji dolazi iz državnog proračuna, dok je dio u nadležnosti grada.
 
"Činjenica da te velike, kapitalne projekte radimo zajedno, znači da smo ostvarili svrhovitu projektnu suradnju za razvoj Hrvatske i njezinoga glavnog grada. Tako ćemo i nastaviti raditi, uvjereni da radimo ono što članstvo u Europskoj uniji i treba biti, a to je dodatna vrijednost i financijska snaga.

 Ta redistribucijska moć europskoga proračuna za zemlju poput Hrvatske u kojoj 80%  javnih investicija u ovom trenutku dolazi iz europskih sredstava pravi ključnu razliku", poručio je predsjednik Vlade Plenković.

Pisane vijesti | Andrej Plenković