Tolušić o tri reformska cilja: jačanju konkurentnosti, obrazovanju i tržištu rada i održivosti javnih financija

U emisiji Hrvatskoga radija "A sada Vlada" Hrvatskog radija gostovao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. S voditeljicom Elianom Čandrlić Glibota, razgovarao je, između ostalog i o Nacionalnom programu reformi koji je planiran za sutrašnju sjednicu Vlade.



"Dvije i pol godine imamo pozitivne ekonomske pokazatelje", kazao je potpredsjednik Vlade Tolušić, "ali je trebalo proći dosta vremena da izađemo iz svih negativnosti. Nacionalni program reformi za 2019. ima tri cilja: jačanje konkurentnosti gospodarstva, povezivanje obrazovanja s tržištem rada i održivost javnih financija", istaknuo je.

Deset reformskih područja

"Podijelili smo to u 10 reformskih područja: unaprjeđenje poslovnog okruženja, rast investicija, poboljšanje upravljanja državnom imovinom, unapređenje javne uprave, poboljšanje učinkovitosti pravosudnog sustava, jačanje fiskalne odgovornosti na nacionalnoj i lokalnoj razini, obrazovanje, poticanje demografske obnove, unapređenje sustava socijalne skrbi, financijska stabilnost i kvaliteta zdravstvenog sustava, kazao je Tolušić. 

Reformske mjere ne donose rezultate preko noći

"Nitko se neće sutra probuditi i biti bogatiji, imati veću plaću i tri puta veći životni standard. To je dugoročni proces", poručio je Tolušić, dodajući da je poanta u tome da sve ide u pozitivnom smjeru kako bi se poboljšala kvaliteta života građana. Kazao je da rok ne ovisi samo o Vladi, nego o svima.

"Kad Vlada nešto pokrene, uvijek nekome nešto ne odgovara. Bit će rezultata, samo nisu odmah vidljivi," kazao je.

U emisiji je bilo riječi o jučer održanom Savjetu za Slavoniju, Baranju i Srijem, a Tolušić je 'plastičnim primjerom' odgovorio na pitanje kad će biti vidljivi rezultati projekta Slavonija i potpisanih ugovora. 

'Jeste li isti dan kad ste potpisali ugovor s bakom - napravili kuću?'

"Ujutro se probudite i nađete pred vratima neki novac. Neka baka vam je ostavila nasljedstvo i svotu novaca da napravite novu kuću, jer ste baš to htjeli. Jeste li vi to jutro, kad ste potpisali ugovor s bakom - napravili kuću? Niste. Morate otići kupiti zemljište, isprojektirati projekt, ishoditi dozvole, ugovoriti radnike. Kad oni počnu raditi, ne naprave je za jedan dan, nego je grade godinu dana, rekao je Tolušić, navodeći kao primjer gradnju sirane u Virovitičko-podravskoj županiji. 

Na pitanje što bi izdvojio kao najvažnije na čemu će Vlada sada raditi,  ministar je odgovorio:  "Navest ću samo jednu stvar koja se ne može platiti novcem, iako novca nikada nije dolazilo više nego sada. Osam godina sam bio župan, promijenio sam tri premijera. Nikad nitko nije pozvao župane i svi su u Slavoniju dolazili samo prigodno. Danas svatko može doći do ministra i do premijera", kazao je.

Na kraju emisije bilo je riječi o potencijalnom interesu Kineza za Uljanik i Treći maj.

"Nadam se da ćemo brzo znati" kazao je, navodeći da je to vjerojatno zadnja šansa da se nešto napravi. "Ako postoji bilo kakva mogućnost da kinesko brodogradilište uđe u ovaj aranžman - ono će ući. Ako nema - onda neće. Prepustimo to njima", zaključio je. 

Izvor: Hrvatski radio

Pisane vijesti | Tomislav Tolušić