Vlada organizira radionicu na temu ulaska Hrvatske u europodručje

Od 13. do 14.svibnja 2019. u Državnoj školi za javnu upravu (DŠJU), u Medulićevoj 36, u Zagrebu održava se radionica za 28 dužnosnika i službenika na temu “Ulazak Hrvatske u europodručje”.

Radionicu će voditi eminentni profesori sveučilišta Columbia, prof. Jan Svejnar, prof. William Eimcke i prof. Arvid Lukauskas. Pridružit će im se gosti: Deborah Revoltella iz Europske investicijske banke i Lucio Pench iz Europske komisije, a čut ćemo i dva bivša ministra financija: Ivana Miklosa (bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra financija Republike Slovačke) i Nicosa Christodoulakisa, bivšeg ministra gospodarstva i financija Grčke.
 
Program je namijenjen članovima Radne skupine za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj. Uloga članova Radne skupine je potpora radu Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj, ali i organizacija rada nad svim aspektima rada koji se odnose na pitanje ulaska u europodručje u svojim matičnim ministarstvima.
 
“Ovaj program donosi pregled monetarne i bankovne unije u EU i nudi osvrt na posljedice uvođenja eura u zemljama kao Slovačka, Češka, Estonija i Grčka. Smatramo kako je kvalitetna edukacija preduvjet za informirano i uspješno obavljanje poslova pa će i ova radionica doprinijeti kvalitetnoj pripremi dužnosnika i službenika za nove zadaće koje im predstoje”, rekla je posebna savjetnica predsjednika Vlade  zadužena za unaprjeđenje javnih politika Ivana Vukov.
 
“Vlada zajedno s Hrvatskom narodnom bankom provodi Strategiju uvođenja eura, druge najveće valute na svijetu, kao službene valute u Hrvatskoj koja će nam omogućiti potpunu integraciju s tržištem koje koristi 340 milijuna stanovnika europodručja. Time se otvara novo poglavlje za naše gospodarstvo, za turizam i životni standard naših građana. Kako bismo se kvalitetno pripremili za ispunjavanje strateškog cilja, ulažemo u znanja naših službenika i dužnosnika koji su u prigodi uzeti u obzir i iskustva zemalja koje su sudjelovale u zadnjem proširenju europodručja. Drago mi je da imamo stručnu potporu sveučilišta Columbia“, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.
 
Više informacija možete dobiti na službenim stranicama sveučilišta Columbia i njihove objave za medije:
 
https://sipa.columbia.edu/news/sipa-faculty-will-lead-program-croatia-european-monetary-and-banking-union

Pisane vijesti