Šibenik je sjajan primjer uspješnog korištenja europskih fondova, a projekt Batižele omogućuje još kvalitetniji razvoj

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u Šibeniku na predstavljanju sustava nadzora i kontrole ribarstva te smotri ribarskih inspektora, a potom je otvorio Konferenciju o ribarstvu. Sudjelovao je i na svečanosti otvorenja Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova, a potom se sastao s gradonačelnikom Grada Šibenika Željkom Burićem i županom Šibensko-kninskim Goranom Paukom. Nazočio je i potpisivanju Sporazuma o uređenju međusobnih odnosa između Republike Hrvatske i Grada Šibenika pri provedbi razvojnog plana "Batižele“. 

Govoreći o sustavu nadzora i kontrole ribarstva, predsjednik Vlade Plenković kazao je da su danas predstavljene nove sposobnosti Ministarstva poljoprivrede u ribarskim inspekcijama i sinergija Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva obrane, nakon nabave novih bespilotnih letjelica,u kontroli pitanja ribarstva na Jadranu, ali i drugih potencijalnih situacija poput požara ili čak ilegalnih prelazaka granice. 
 
Dodao je da je riječ o kombinaciji resursa više resora u cilju bolje kontrole hrvatskoga dijela Jadrana. 
 
Konferencija o ribarstvu, rekao je premijer, još je jedna potvrda privrženosti Vlade upravljanju ribljim resursima.
 
„Podsjetili smo na sve što smo do sada učinili, u partnerstvu s hrvatskim ribarima i u skladu sa Zajedničkom ribarstvenom politikom Europske unije, s apsorpcijom sredstava iz onoga dijela operativnih programa koji se odnose na ribarstvo, bilo da je riječ o modernizaciji flota, ulaganju u luke, hladnjače ili druge načine financiranja različitih projekata u ribarstvu“, kazao je premijer Plenković.
 
Očekuje kako će današnja konferencija iznjedriti nove ideje prije svega od strane ribara prema nadležnom ministarstvu koje će se onda artikulirati u politikama Vlade.
 
Emancipiramo kulturnu baštinu i turističku ponudu Šibenika
 
Otvorenje Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova premijer Plenković ocijenio je veličanstvenim događajem.
 
„Otvaranjem Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova emancipiramo kršćansko nasljeđe Šibenske biskupije te kulturnu baštinu i turističku ponudu Šibenika“, poručio je premijer Plenković te dodao da se nastavlja obnova sakralne baštine diljem Hrvatske uz potporu Vlade i fondova Europske unije. 
 
Naglasio je da je Šibenik jedini grad u Hrvatskoj koji ima dva spomenika kulture upisanih u UNESCO-ovu listu zaštićenih spomenika. 
 
Kazao je da Interpretacijski centar integrira hrvatsku i šibensku sakralnu i kulturnu baštinu i turističku ponudu te da su tim projektom Grad Šibenik, Šibenska biskupija i Šibensko-kninska županija svoju prezentaciju podigli na novu razinu. 
 
Premijer Plenković kazao je kako je obnova kulturne baštine sjajan primjer korištenja europskih fondova, naglasivši kako se danas uvjerio da i gradonačelnik i župan, ali i šibenski biskup mons. Rogić, imaju do nijansi sliku o svim detaljima koji su važni za realizaciju projekata financiranih iz europskoga proračuna. 
 
„Batižele“ je projekt mandata Ministarstva državne imovine
 
Ministar državne imovine Goran Marić i gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić potpisali su danas Sporazum o uređenju međusobnih odnosa između Republike Hrvatske i Grada Šibenika pri provedbi razvojnog plana "Batižele“, a predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je da su, zahvaljujući angažmanu Grada Šibenika i Vlade, a osobito Ministarstva državne imovine, ali i drugih aktera, riješeni vrlo zamršeni pravni odnosi. 
 
„Šibenik sada ima prigodu da se razvija još kvalitetnije nego što je to bilo ranije“, dodao je premijer Plenković. 
 
Ministar Marić kazao je kako je od utemeljenja Ministarstva državne imovine predsjedniku Vlade rekao da je projekt TEF-a, odnosno Batižele, projekt mandata tog Ministarstva. 
 
„Tako smo mu i pristupili, u suradnji s gradom Šibenikom, pri realizaciji jednog od najkompleksnijih slučajeva. Vjerujemo da će ovaj projekt biti projekt gospodarskih i poduzetničkih pothvata, projekt demografskog osvježenja i pomlađivanja grada i siguran sam da će ući u gospodarsku i opću povijest Šibenika“, poručio je ministar Marić. 

Pisane vijesti | Andrej Plenković