Plenković u Solinu: Revitalizacija područja izvora rijeke Jadro emancipirat će prirodnu i kulturnu baštinu ovoga kraja

Predsjednik Vlade Andrej Plenković svoj je današnji posjet Splitsko-dalmatinskoj županiji započeo posjetom Solinu gdje je sudjelovao na predstavljanju projekta "Radovi na izgradnji i opremanju škole višestranog razvoja u prirodi – uređenje napuštenoga tupinoloma u Majdanu" koji je financiran iz Fonda za regionalni razvoj, unutar projekta "Jadro-izvor života". 

Projekt se odvija u suradnji lokalne i županijske zajednice, nacionalne razine, sve do Bruxellesa, s obzirom da 20 milijuna kuna, od ukupnog iznosa od  24,4  milijuna, stiže iz europskih sredstava, moglo se čuti na predstavljanju projekta.

Nositelj projekta je javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije "More i krš", uz pripremu i podršku Grada Solina.

Predsjednik Vlade Plenković čestitao je splitsko-dalmatinskom županu Blaženku Bobanu i  gradonačelniku Solina Daliboru Ninčeviću na početku realizacije projekta, pohvalivši njihovu dobru suradnju.

Projekt mladih za mlade

"Solin koji ima skoro 30.000 stanovnika, u populacijskom smislu  je jedan od najpropulzivnijih hrvatskih gradova s pozitivnim prirodnim priraštajem, brojnim demografskim mjerama koje poduzima, a sada realizira projekt koji će revitalizirati  područje izvora rijeke Jadro  kojim će  emancipirati i hrvatsku prirodu i kulturnu baštinu i postati novo mjesto okupljanja za mlade", ocijenio je predsjednik Vlade.

Izrazio je zadovoljstvo što su u projekt  uključeni i mladi iz tzv. Školskoga gradskoga vijeća koji su već angažirani oko pravih društvenih pitanja te studenti sa Građevinskoga fakulteta  i studenti arhitekture koji su dali inicijativu i pripremili projekt.

"Vlada, naravno, kroz svoja sredstva i sredstva Europske unije, u Operativnom programu konkurentnost i kohezija stoji iza ovakvih projekata. Dobro je što će on biti realiziran sa četiri petine bespovratnih sredstava a cijeli će projekt od skoro 25 milijuna kuna biti gotov u primjerenom roku od dvije godine", naglasio je Plenković.

Dodao je da će brojni Solinjani i svi njihovi posjetitelji tada dobiti  priliku da na Majdanu uživaju u  svemu onome što će novi sadržaji donijeti, bilo u digitalnom pogledu, bilo u pogledu sadržaja koji će mladima i djeci omogućiti da provode svoje slobodno vrijeme, učeći, družeći se, igrajući se i stječući sve  lijepe vrijednosti koje Solin kroz svoju povijest, duhovnu povijest  i bitni značaj koji ovaj grad ima za hrvatsku povijest uopće.

Nakon predstavljanja projekta, predsjednik Vlade odgovarao je na pitanja novinara.

Upitan o sastanku s Kerumom kazao je da je s njime, uz kavu, razgovarao o svemu što je dobro za grad Split.

Niti jedna Vlada do sada nije izdvajala toliko sredstava za skupe lijekove

Vezano uz pitanje oboljelih od spinalne mišićne distrofije, predsjednik Vlade odgovorio je da je dobro upućen u tu temu.

Rekapitulirao je sve što je Vlada do sada učinila za oboljele: "Sva djeca s određenim tipom bolesti, ona koja nisu na respiratoru i mlađa od 18 godina dobivaju lijek koji proizvodi Biogen".

Podsjetio je da je prošle godine razgovarao s predstavnicima Hoffmann-La Rochea, koji su nakon tih razgovora uključili baš Hrvatsku u kliničko ispitivanje drugog lijeka.

"Danas imamo situaciju da velik broj malih pacijenata dobiva lijek.  Osim toga, Ministarstvo zdravstva ima posebno povjerenstvo koje zauzima individualan pristup svakom od pacijenata ponaosob.  Ta evaluacija traje, povjerenstvo se sastaje", pojasnio je predsjednik Vlade.

"Odluka o tome hoće li neki pacijent, u ovom slučaju neki od malih pacijenata koje već po imenu gotovo sve poznajem,  nije stvar političke odluke niti političke volje. Ovo je Vlada koja ima milijardu i 400 milijuna kuna u budžetu Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje za posebno skupe lijekove. Dakle, nikada u  hrvatskoj državi nije bilo Vlade koja je izdvajala više sredstava za posebno skupe lijekove.", naglasio je.

Upitan o konkretnom primjeru djevojčice Nore iz Omiša, predsjednik Vlade kazao je da je bio u kontaktu s Norinom majkom kad je zadnji put posjetio Split, te putem elektroničke pošte.

"Tu odluku će donijeti povjerenstvo, a čim je donese bit će obaviještena i njezina obitelj, kao i obitelji svih drugih pacijenata. Želimo da te odluke budu medicinskog karaktera, a ne političkog.

"To je u svakom normalnom društvu conditio sine qua non, ne može biti da predsjednik Vlade ili ministar, u konačnici odlučuje kako za pojedinog pacijenta administrirati koji  lijek", poručio je.

Rad na terenu kao snažno partnerstvo s jedinicama lokalne i područne samouprave

Na upit jesu li troškovi kampanje HDZ-a manji od SDP-ovih zato što je Vlada povećala aktivnosti uoči europskih izbora, predsjednik Vlade je kazao:

"Ne, mi radimo normalan posao. Možete otići na Vladinu web stranicu  pa unazad dvije i pol godine izbrojiti kada smo i  gdje sve bili na terenu. Mi smo stalno na terenu, jer ako niste na terenu,  onda ne možete reći da radite za svaki dio Hrvatske.  Moja politika je politika snažnog partnerstva s jedinicama lokalne i područne samouprave ", ustvrdio je predsjednik Vlade  i dodao: "Kao što radimo ovaj tjedan, radili smo i prije mjesec dana, prije dva, tri pet, i radit ćemo i u idućem razdoblju."

Pisane vijesti | Andrej Plenković