Plenković u Divuljama pohvalio sinergiju svih dionika vježbe, impresivne zračne pomorske snage i tehnološki napredak

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pratio je danas u Situacijsko-operativnom središtu Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama  predstavljanje  besposadnogsustava "Orbiter" i pokaznu međuresornu vježbu "Sigurnost 19", demonstraciju operativnih sposobnosti svih dionika sustava zaštite od požara. 

U svom prigodnom obraćanju premijer Plenković istaknuo je kako se taj sustav dokazao proteklih nekoliko sezona. Podsjetio je da je sezona 2017. bila izrazito zahtjevna, dok je 2018. cijela aktivnost zaštite od požara bila jako dobro planirana. 

Vatrogasna se zajednica podiže na razinu središnjeg državnog ureda

"Kontinuiran je napredak i međusobne koordinacije, uključivanja svih dionika, tehnološka poboljšanja, ali i ulaganja u svaki od ovih sustava", poručio je. 

Posebno je zadovoljstvo izrazio činjenicom da će u mandatu ove Vlade vatrogasna zajednica biti podignuta na razinu središnjeg državnog ureda, što je, kazao je, veliki iskorak poštovanja i uvažavanja.

Također, dodao je, Vlada proračunskim sredstvima snažno podupire aktivnosti sustava zaštite od požara, a podsjetio je i na suradnju Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede u zaštiti hrvatskog dijela Jadrana, koja uključuje i bespilotne letjelice koje će između ostaloga pratiti i situaciju s požarima. 

"Politička privrženost Vlade je da učini sve da ovaj sustav bude stabilan, da predviđa krizne situacije, da su svi mehanizmi i operativni postupci unaprijed zadani, a da vaša međusobna suradnja, povjerenje i rad na istoj frekvenciji sprječava požare i u konačnici osigurava što manje materijalne štete i, naravno, ljudskih žrtava", poručio je predsjednik Vlade.
 
Svi komunikacijski uređaji Odašiljača i veza i Hrvatskih šuma integrirani su u sustav zaštite od požara

Po završetku vježbe, predsjednik Vlade je u izjavi za medije izrazio zadovoljstvo prilikom da sudjeluje u jednom dijelu vježbe, čestitajući svim sudionicima,  javnim i dobrovoljnim vatrogasnim postrojbama, svim pripadnicima Hrvatske vojske i hrvatske policije, Crvenoga križa, HGSS-a, svima koji su osmislili vježbu i pokazali kako sustav Domovinske sigurnosti i sinergija svih dionika mogu djelovati u kriznim situacijama i,u konačnici, na teško pristupačnim terenima.

"Bilo je zaista impresivno vidjeti i naše zračne i pomorske snage i kvalitetna vozila koja imaju vatrogasci, potporu vojske, osiguranje policije te zaista visok tehnološki napredak. Svi komunikacijski uređaji koje imaju Odašiljači i veze, koje imaju Hrvatske šume, integrirani su u sustav zaštite od požara", istaknuo je Plenković.

Visok stupanj sposobnosti i koordinacije vojnih, policijskih i vatrogasnih snaga

Zahvalio je i predsjedniku Hrvatske vatrogasne zajednice Anti Sanaderu, glavnom vatrogasnom zapovjedniku Slavku Tucakoviću, vatrogasnom zapovjedniku Splitsko-dalmatinske županije Draženu Glavini koji je vodio dio vježbe, kao i svim ostalim sudionicima koji su bili na drugim lokacijama, s obzirom da je vježba obuhvatila tri županije.

"Pokazali su zaista visok stupanj sposobnosti i jako sam zadovoljan što ćemo do kraja godine sa stupanjem na snagu 1. siječnja 2020. godine, imati Središnji državni ured za vatrogastvo i na taj način, i u institucionalnom pogledu,ustrojiti vatrogastvo na razini koju zaslužuje te koja će se jako dobro uklopiti u sve što radimo na koordinaciji i sinergiji svih dionika, zaštiti kritične infrastrukture, konačno i sposobnosti Hrvatske da se suočava s požarima kao što su bili oni 2017. godine", poručio je Plenković. 

Podižemo naše sposobnosti i bespilotnim letjelicama iz europskih sredstava

Predsjednik Vlade podsjetio je na veća ulaganja u ljude i u tehnička sredstva, te u bolju koordinaciju koja ima i svoje međunarodne dimenzije.

"Kao što ste vidjeli i na vježbi Cres na kojoj je bio i povjerenik Europske komisije Christos Stylianides", kazao je Plenković, dodajući: "Njegov posjet Splitu u četvrtak dokazat će još jednom koliko koristimo europska sredstva: bespilotne letjelice, zajednički napor Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva obrane, nove bespilotne koje također dolaze iz europskih sredstava Ministarstvu unutarnjih poslova…Podižemo naše sposobnosti, a to je ono što je najvažnije i u interesu hrvatskih ljudi, naših gostiju i turista, osobito u ljetno vrijeme", ocijenio je predsjednik Vlade, izražavajući veliko zadovoljstvo što je danas potpisan i ugovor o suradnji Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatske gorske službe spašavanja.

Pisane vijesti | Andrej Plenković