Predložit ćemo da 30. svibnja ponovno bude Dan državnosti

Rast BDP-a od 3,9 posto rezultat je povećanja investicija, izvoza, apsorpcije europskih sredstava i politike Vlade i jako je dobar signal za hrvatskog gospodarstvo, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku 159. sjednice Vlade. Osvrnuo se i na europske izbore, čestitavši svim izabranim zastupnicima. Najavio je i inicijativu da se od sljedeće godine Dan državnosti ponovo obilježava 30. svibnja. 

Otvarajući današnju, 159.  sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualna zbivanja u proteklome tjednu.

Podsjećajući da BDP raste kontinuirano 19 tromjesečja zaredom, rekao je da je rast u prvom kvartalu od 3,9 posto brži i viši od očekivanog, pa i od Vladinih projekcija, koje za cijelu 2019. godinu iznose 2,6 posto.

Rast u prvom kvartalu, dodao je, svrstava Hrvatsku među zemlje Europske unije s najvećim rastom, što je sigurno ohrabrujuće.

Rast BDP-a od 3,9 posto jako dobar signal za hrvatsko  gospodarstvo

"Ohrabrujuće je i to da je se ovaj rast bazira i na povećanom izvozu, i na povećanju javnih ulaganja i apsorpciji europskih sredstava u provedbi velikih infrastrukturnih projekata, ali isto tako i zahvaljujući politici naše Vlade koja je i kroz poreznu reformu i različite druge oblike te kroz administrativno rasterećenje, ostavila više sredstava našim sugrađanima, tako da je porasla i potrošnja", naglasio je.

Poručio je da je rast u prvom kvartalu  jako dobar signal za hrvatsko gospodarstvo.

Napomenuvši  da treba biti realan u očekivanjima u sljedećim kvartalima, izrazio je uvjerenje da će  rast u prvom kvartalu pridonijeti ukupnoj stopi rasta u 2019. godini.

Suradnja Vlade i hrvatskih europarlamentaraca tijekom predsjedanja EU-om

Osvrnuo se i na izbore za zastupnike u Europskom parlamentu, koji su održani u nedjelju.

Važnim je istaknuo to što europski izbori bilježe povećanu izlaznost i u Hrvatskoj i u cijeloj Europskoj uniji, zaključivši da se i hrvatski građani sve više senzibiliziraju za europske teme.

Čestitao je svim izabranim europskim zastupnicima i izrazio uvjerenje da će svi oni u budućem sazivu Europskoga parlamenta aktivno surađivati s Vladom, osobito u kontekstu realizacije zajedničkih prioriteta tijekom hrvatskoga predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici 2020.

33 milijuna eura i 600 novih radnih mjesta

Izdvojio je i jučerašnji posjet predstavnika austrijske tvrtke FACC i kineskog AVIC-a, koje su za lokaciju za svoju novu tvornicu dijelova za zrakoplove izabrale Hrvatsku, u konkurenciji od devet zemalja.

Radi se, podsjetio je, o investiciji od 33 milijuna eura u Jakovlju, koja će do 2021. godine otvoriti 600 novih radnih mjesta.

Ovoga tjedna obilježen je i Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske, a predsjednik Vlade zahvalio je još jednom pripadnicima Hrvatske vojske i hrvatskim braniteljima na svim postignućima.

Ministarstvo turizma bilo je ovoga tjedna domaćin 64. sastanka Komisije za Europu UNWTO-a, gdje je na najvišoj stručnoj razini raspravljana održivost turizma u Europi i konkurentnost s ostalim tržištima, kao i unaprjeđenje kvalitete usluga.

1,4 milijarde kuna za posebno skupe lijekove

Predsjednik Vlade posebno je izdvojio otvaranje novog Nacionalnog centra za robotsku kirurgiju u KBC-u Zagreb.

„To je nova vrsta usluge za naše pacijente koja će u nizu operativnih zahvata pružiti do sada nedostupnu vrstu preciznosti. Radi se o impresivnom ulaganju, a opet zahvaljujući potpori Vlade i europskih sredstava“, istaknuo je premijer Plenković.

Poručivši kako je i to potvrda da Vlada unaprjeđuje zdravstveni sustav na više načina, naveo je i odluku Povjerenstva Ministarstva zdravstva o korištenju lijeka Spinraza, kojom je taj lijek dostupan najmlađim pacijentima koji su na respiratoru, kao i onima starijim od 18 godina.

Podsjetio je da je ova Vlada osigurala 1,4 milijarde kuna za posebno skupe lijekove, što je najveći iznos do sada.

30. svibnja od sljedeće godine Dan državnosti

Danas je 30. svibnja, Dan Hrvatskoga sabora, a u proteklom se razdoblju puno govorilo o važnosti toga dana.

„S obzirom da će dogodine biti 30. godišnjica konstituiranja prvog demokratski izabranoga Hrvatskoga sabora, bila bi prigoda da na našu inicijativu, kao Vlade, napravimo jedan svježi pogled na ključne državne praznike i blagdane i da se ovaj dan, koji je najviše prihvaćen i omiljen među hrvatskim
građanima i hrvatskim narodom, ponovno predloži da bude dan državnosti“, kazao je predsjednik Vlade.



Pisane vijesti | Andrej Plenković