Ostvarujemo zdravi rast uz smanjivanje javnog duga, proračunski višak te bolju apsorpciju europskih sredstava

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u Hotelu Westin na 14. konvenciji hrvatskih izvoznika „Uloga izvoza u modernoj gospodarskoj politici“ i 12. dodjeli nagrade „Zlatni ključ“. U izjavi za medije, predsjednik Vlade je podsjetio da hrvatski izvoznici čine 15 posto ukupnih hrvatskih poduzetnika.

"Kada pogledate što hrvatski izvoznici rade za gospodarstvo u pogledu zaposlenosti, dobiti, izvoza, ulaganja te novih vrijednosti koje stvaraju, onda možemo reći da su u ovoj dvorani bili oni zaista izvrsni među poduzetnicima", naglasio je.
 
Plenković je kazao da hrvatski izvoznici svoje znanje, energiju, trud i elan ne samo da znaju plasirati na domaće tržište, nego to rade i europski i globalno.
 
"Stoga njihove aktivnosti treba podržati i pozdraviti brojnim mjerama koje Vlada radi", dodao je.
 
Rast gospodarstva na zdravim temeljima
 
U kontekstu gospodarskog rasta i uloge države, premijer je istaknuo da je Vlada prije dvije i pol godine zacrtala da želi zdravi rast.
 
"Taj zdravi rast nije na zaduženju, već upravo obrnuto - rast na smanjivanju javnog duga, odgovornoj proračunskoj politici, proračunskom višku, boljoj apsorpciji europskih sredstava, odgovornoj politici, provođenju strukturnih reformi i na privlačenju stranih investicija", izdvojio je.
 
Kako vrijeme bude odmicalo, poručio je premijer, vidjet će se efekti na hrvatsko gospodarstvo, osobito na investicije i apsorpciju europskih sredstava.
 
"Tamo gdje su naši partneri u pogledu jedinica lokalne i područne samouprave, dakle županije gradovi i općine, ali isto tako i poduzetnici kojima u konačnici idu glavni iznosi tih sredstava i koji su iskoristili tu priliku i napravili ono što je najveća uloga redistribucijske snage europskog proračuna, da se zemlje poput Hrvatske, nove članice, mogu razvijati do one razine kako to izgleda u najrazvijenijim zapadnim članicama. A da istodobno lovimo korak s našim susjednim zemljama srednje i istočne Europe", napomenuo je.
 
I europski i međunarodno se snažno pozicionirati
 
Predsjednik Vlade ocijenio je da izlazak iz procedure prekomjernog proračunskog deficita, procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža te vraćanje Hrvatske na investicijski rejting ljudi poput gospodina Darinka Bage i poduzetnici možda vide plastičnije, konkretnije i dublje nego što je to opća percepcija.
 
Istaknuo je da je daljnji korak da se kroz sljedećih otprilike četiri do pet godina provede strategija za uvođenje eura koja će dodatno osnažiti hrvatske gospodarstvenike i izvoznike.
 
"Gdje ćemo, uz Schengen, ući u tješnji krug zemalja Europske unije, snažno se europski i međunarodno pozicionirati te time ojačati međunarodnu aktivnost hrvatskih gospodarstvenika", kazao je.
 
O pismu iz GNK Dinamo
 
Novinare je zanimalo pismo iz GNK "Dinamo koje je upućeno premijeru i predsjednici.
 
"Zaprimili smo to pismo i zamolili nadležne institucije da analiziraju o čemu se radi i da vidimo ima li neki element na koji mi eventualno nešto možemo odgovoriti, što bi bilo konkretno", kazao je.
 
Odgovarajući na pitanje novinara o zahtjevima Milana Bandića vezano za udžbenike za izborne predmete, premijer je kazao da je donesen novi zakon o udžbenicima.
 
"Financirat ćemo udžbenike za obvezne predmete i za one izborne. Ta je tema apsolvirana", zaključio je predsjednik Vlade Plenković.


Pisane vijesti | Andrej Plenković