Plenković na promociji knjige o VK Jug "Pet do 100“: Vaterpolo je najtrofejniji hrvatski šport

Predsjednik Vlade Andrej Plenković večeras je s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek sudjelovao na predstavljanju knjige „Pet do 100“ autora Željana Konsua, prve knjige o Vaterpolskom klubu Jug u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Uvodno pozdravivši okupljene predsjednik Vlade kazao je kako je vaterpolo najtrofejniji hrvatski šport.
 
"Volim vaterpolo, to je naš najtrofejniji hrvatski šport, kojim sam se i sam u školskim danima bavio", rekao je.
 
Čestitavši svim generacijama Jugovih vaterpolista Plenković je izrazio zadovoljstvo izlaskom monografije koja je podsjetnik na sve što su generacije VK Juga napravile u proteklih gotovo stotinu godina za hrvatski športski identitet.
 
"Vaterpolo je šport fantastičnih, vrijednih ljudi, koji su promovirali Hrvatsku i donijeli nam vrstu međunarodnog pozicioniranja koja je nezamjenjiva. Brojni su trofeji koji su jugaši i vaterpolisti igrajući za Hrvatsku reprezentaciju donosili kući", naglasio je.
 
Ova je Vlada stavila poseban naglasak na hrvatski šport
 
Dodao je da je ova Vlada stavila poseban naglasak na hrvatski šport otvorivši Središnji državni ured za šport, koji vodi Janica Kostelić, te je za 50 posto povećala izdvajanja za razvoj športa.
 
"Nedavno smo donijeli i prvi strateški akt planiranja u području športa  - Nacionalni program športa 2019. – 2026. te smo prvi put za hrvatski šport osigurali i sredstva iz Europskog socijalnog fonda, dodatnih 100 milijuna kuna", istaknuo je Plenković.
 
Dodao je da će se sa središnje razine nastaviti pomagati lokalnoj upravi i samoupravi u financiranju športskih aktivnosti, kao i sa stipendiranjem i školovanjem na visokim učilištima osvajača medalja koje treba proširiti i na hrvatske športaše.
 
Zakonskim izmjenama riješit ćemo pitanje vrhunskih trenera
 
Plenković je najavio i zakonske izmjene u smjeru rješavanja pitanja vrhunskih trenera.
 
"Promijenit ćemo zakon u tome pogledu jer bez vrhunskih trenera nema vrhunskih športaša, ni vrhunskih rezultata."
 
Završno, izrazio je vjeru u još puno športskih uspjeha koje će Jug i Hrvatska vaterpolska reprezentacija donijeti cijeloj zemlji.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković