Plenković: Obnovljena dvorana “Ban Jelačić” predstavlja novo ruho Banskih dvora

U Banskim dvorima svečano je predstavljena obnovljena dvorana "Ban Jelačić". U dvorani "Ban Jelačić" gotovo 25 godina održavale su se vladine sjednice te je donesen niz ključnih odluka u hrvatskoj modernoj povijesti. Tijekom rekonstrukcije u dvorani su otkrivena dva oslika na sjevernom zidu i dijelu istočnoga zida dvorane.

U prigodi svečanog predstavljanja prigodno su se obratiti predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ravnateljica Hrvatskoga restauratorskog zavoda dr. sc. Tajana Pleše. Ujedno je prikazan i prigodni film o obnovi dvorane "Ban Jelačić".

Predsjednik Vlade Plenković je, zahvalivši svima koji su pridonijeli da se dvorana "Ban Jelačić" danas predstavi javnosti, najavio da će se upravo u ovoj dvorani sutra održati prva sjednica Vlade.  

Prva monografija o Banskim dvorima

U povodu svečanog predstavljanja dvorane "Ban Jelačić" objavljena je i monografija o Banskim dvorima. Premijer Plenković naglasio je da je ovo prva monografija o Banskim dvorima te je ujedno zahvalio autorima monografije.

"Cijenim vaš prilog, budući da je ovo knjiga prva koja na jedan lijep način daje prikaz povijesti ove zgrade u smislu arhitektonske baštine, svega onoga što je vezano za njenu povijesno-umjetničku vrijednost. Isto tako imamo i prikaz političke povijesti Banskih dvora i sve to u kontekstu recentne hrvatske povijesti", kazao je.

Dvorana mnogih važnih odluka

Istaknuo je zadovoljstvo što je danas na svečanom predstavljanju državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić koja je u vrijeme raketiranja Banskih dvora 1991. obnašala dužnost Pročelnice ureda predsjednika dr. Franje Tuđmana.

"Ovdje u ovom uredu 1991., uoči raketiranja Banskih dvora, bila je soba predsjednika dr. Tuđmana. Znate da je nakon tog raketiranja proces obnove trajao više godina, a Vlada je u to doba zasjedala u zgradi Hrvatskog sabora. Vlada se preselila u ovu zgradu 1994., a sjednice Vlade bile su iza ovih vrata lijevo, u sobi 121, a u ovoj dvorani sjednice Vlade se održavaju od 17. svibnja 1995. godine", podsjetio je, naglasivši pritom da je mnogo važnih odluka za Hrvatsku doneseno upravo u dvorani "Ban Jelačić".

Rezultat obnove - fantastičan

Plenković je posebno izdvojio da je obnova ove dvorane bila započeta 2009. "Međutim, uvijek iz nekih političkih, operativnih ili financijskih razloga nitko od prethodnika na mojoj dužnosti nije se vjerojatno imao dovoljno vremena stići baviti tom temom", dodao je.

Prisjetio se trenutka iz prošle godine kada su otkrivene freske. "Kada sam vidio freske, rekao sam da stanemo s projektom kako je bio izvorno koncipiran te zovemo odmah ministricu Obuljen Koržinek i dr. sc. Pleše. Željeli smo da Hrvatski restauratorski zavod dobro pogleda što se to krije Banskim dvorima i onda smo svi zajedno počeli otkrivati ove četiri vedute, koje su bile veliko i spektakularno iznenađenje za sve nas", kazao je.

Napomenuo je da su upravo zbog toga produljeni planirani radovi te su se povećali i troškovi obnove dvorane. U hodu je, dodao je, izmijenjen koncept, ali je rezultat – fantastičan.

"De facto smo slučajno otkrili nešto što je desetljećima bilo iza različitih slojeva žbuke. Vratili smo taj sjaj s početka 19. stoljeća", poručio je predsjednik Vlade.

Kako je istaknuo, na ovaj je način dvorana "Ban Jelačić", u kojoj će se u budućnosti održavati sjednice Vlade, dobila jedan specifičan štih.

Moderni interijer

Vezano pak za interijer, Plenković je kazao da je uređen moderno te se više ne moraju spuštati platna za projekcije.

"Odlučili smo da ova Vlada ide ukorak s digitalnom tehnologijom", rekao je, dodavši da je namještaj u cijelosti hrvatski proizvod.

Zaključno, premijer Plenković je iskazao golemo zadovoljstvo napravljenim, poručivši da je na ovaj način iskazano poštovanje državnim institucijama, simbolima vlasti, respekt prema hrvatskoj povijesti i umjetnosti.

"Ali, isto tako, u mandatu smo naše Vlade realizirali obnovu koja će biti na korist dugi niz godina hrvatskim vladama ovdje na Trgu svetog Marka, simbolu političkog života u Hrvatskoj", kazao je predsjednik Vlade Plenković.

Znak poštovanja prema hrvatskoj državnosti

I u izjavi medijima predsjednik Vlade Plenković iskazao je zadovoljstvo da je u mandatu ove Vlade obnovljena dvorana "Ban Jelačić".

"Zahvaljujući Hrvatskom restauratorskom zavodu, naporima arhitekata i naporima svih službi Vlade i Ministarstvu kulture predstavili smo hrvatskoj javnosti novo ruho Banskih dvora, ali zaista s jednim štihom koji nismo izvorno očekivali. Ovo je signal, znak poštovanja prema hrvatskoj državnosti i značaju hrvatskih institucija, a osobito simbolici koju Banski dvori imaju u našem povijesnom, a i  današnjem političkom životu", kazao je.

Pleše: Obnovi pristupljeno s apsolutno s apsolutno najvećom pozornošću

Ravnateljica Hrvatskoga restauratorskog zavoda dr. sc. Tajana Pleše poručila je da joj je bila velika čast i zadovoljstvo sudjelovati u obnovi ove dvorane. Izvijestila je o svim izazovima u provođenju restauratorsko-konzervatorskih radova te što je sve učinjeno kako bi dvorana zabljesnula današnjim sjajem.

Kazala je da se kroz povijest Banskih dvora može pratiti lijepa i zanimljiva priča koja je trajala preko tri stoljeća.

"Nalazimo se u istočnom krilu južne palače Banskih dvora u kojoj se nalazi i ova dvorana "Ban Jelačić" koja je formirana i uređena u cijelosti tijekom obnove zgrade početkom 20. stoljeća", rekla je.

Pojasnila je da je Banska soba nastala spajanjem dvije manje sobe, kada je iznad nje napravljen novi svod sa štukaturom te zidovi bili obučeni u crvene tapete.

"Sama Banska soba ostala je identičnog izgleda sve do obnove 2018. godine. Kao što su ministrica i premijer rekli, sam pronalazak oslika bio je zaista veliki poticaj da se obnovi dvorane pristupi s apsolutno najvećom pozornošću prema otkrivenom povijesnom sloju", kazala je.

Podsjetila je u tom kontekstu da je Hrvatski restauratorski zavod proveo sva potrebna istraživanja tijekom 2018. i 2019. godine.

Kada je riječ o osliku, istaknula je da je pronađen na sjevernom zidu te na sjevernom dijelu istočnog zida. Dodala je da je to rad nepoznatog srednjoeuropskog slikara.

"Nadamo se da smo uspjeli postići da dvorana Jelačić zasja sjajem koji ističe ne samo njenu baštinsku i povijesnu vrijednost, nego i da je istovremeno postignut funkcionalni radni prostor Vlade", rekla je.

Obuljen Koržinek: Mjesto iznimne i simbolične i stvarne važnosti

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je da su u ulaznom prostoru u Banske dvore postavljene umjetnine poznatih hrvatskih umjetnika kao svojevrstan pregled onog "najvrjednijeg što možemo prikazati" te izrazila ponos i zadovoljstvo zbog sudjelovanja brojnih institucija u projektu obnove dvorane.

"Ovo mjesto ima iznimnu simboličnu i stvarnu važnost i vjerujem da ostavljamo i darujemo hrvatskoj javnosti jedan prostor kakav institucija Vlade i zaslužuje", dodala je.

Radovi te opremanje dvorane trajali od 20. srpnja prošle do 14. lipnja ove godine

Građevinski i restauratorski radovi te opremanje dvorane trajali su od 20. srpnja prošle do 14. lipnja ove godine, a ukupan trošak iznosi 4,8 milijuna kuna plus PDV. Projektant je projektni biro "Vulin i Ileković", restauratorske radove izveli su Hrvatski restauratorski zavod i obrt "Dok-art", a građevinsko-instalaterske radove tvrtka  "Hedom".

Stručni nadzor proveo je "Investinženjering", voditeljica projekta bila je arhitektica Iva Rukavina, a odobrenje za izvođenje radova dao je Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture u prirode.

Stol u dvorani izradila je virovitička tvrtka "Polibox", a stolice osječka "Preda".

U predvorjima Banskih dvora te samoj dvorani izložene su umjetnine Vaska Lipovca (Plavo stablo), Vjenceslava Richtera (Sistarh), Ivana Picelja (CM-11-II), Julija Knifera (Meandar u kut), Otona Glihe (Gromače), Marine Tudjina Badurina (Ljiljani – kompozicija) te Ivana Zazsche (Portret Josipa Jelačića).

Izvor: Vlada/Hina



Pisane vijesti