Štromar: U rujnu novi natječaj za subvencionirane stambene kredite

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar najavio je danas, tijekom saborske rasprave o izmjenama zakona o subvencioniranju stambenih kredita i društveno poticajnoj stanogradnji (POS), da u rujnu kreće novi natječaj za subvencionirane stambene kredite.

"Mladi će se u rujnu ponovno moći javiti za subvencionirane stambene kredite", najavio je Štromar, istaknuvši kako je riječ o dobroj i konkretnoj demografskoj mjeri čija je svrha rješavanje stambenih pitanja mladih.

Ministar je podsjetio je da dosad odobreno više od 5.300 subvencioniranih kredita što znači da je više od 5.300 mladih pomoću subvencija kupilo stanove ili izgradilo kuće, kao i da je u tim njihovim domovima rođeno više od 700 djece.

Dodao je da je izgrađeno 8.276 POS-ovih stanova, te da je u pripremi izgradnja još 1000 i to pretežno na obali.

"Kada se to zbroji riječ je o više od 13.500 domova za preko 36.000 mladih ljudi", rekao je ministar Štromar.

Izmjenama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita omogućuje se za svako dijete u obitelji dodatno subvencioniranje kredita u trajanju još jedne godine, a izmjenama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji (POS) predlaže se smanjenje kamatne stope na javna sredstva s 3 na 2 posto te zabrana najma ili prodaje POS-ovih stanova u desetogodišnjem razdoblju.

Pisane vijesti | Predrag Štromar