Hrvatska i Poljska dvije izrazito prijateljske zemlje koje veže i poštovanje prema papi Ivanu Pavlu II.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković radni posjet Poljskoj započeo je sastankom u Varšavi s predsjednikom Vlade Republike Poljske Mateuszom Morawieckim. Razgovarali su o jačanju političke i gospodarske suradnje Hrvatske i Poljske, pregovorima o Višegodišnjem financijskom okviru EU-a, sigurnosnoj suradnji te demografskim izazovima.
  

Nakon sastanka s poljskim premijerom, u izjavi za medije, predsjednik Vlade Plenković je istaknuo da je ovaj posjet prigoda za jačanje odnosa između dvije zemlje. Podsjetio je da se radi o njegovom drugom posjetu toj zemlji u samo dva mjeseca, s obzirom da je u Poljskoj boravio i tijekom obilježavanja 15. obljetnice velikoga proširenja Europske unije iz 2004. 
 
Kazao je da je to obilježavanje bila prigoda da se istaknu sve prednosti članstva u Europskoj uniji te dodao da je i Hrvatska prvoga srpnja obilježila šest godina svoga članstva i već sada osjeća koliko joj taj snažniji međunarodni položaj pomaže u praćenju pozitivnih trendova. 
 
Premijer Plenković poručio je da su Hrvatska i Poljska dvije izrazito prijateljske zemlje koje veže, između ostaloga, i poštovanje prema papi Ivanu Pavlu II., koji je za međunarodno priznanje Hrvatske bio vrlo važan.

Rast trgovinske razmjene i gospodarske suradnje 
 
S obzirom da se radi o prvom posjetu Poljskoj na premijerskoj razini nakon 8 godina, premijer Plenković kazao je da je za njega bilo krajnje vrijeme te istaknuo važnost međusobnog podupiranja u jačanju gospodarske suradnje. Trenutna razmjena iznosi više od 1,1 milijarde eura, a mnoge hrvatske tvrtke, poput Podravke, Belupa, Orbica i Kompasa, imaju dobar položaj na poljskome tržištu. 
 
Također, Hrvatska je kao turistička destinacija vrlo poznata i prepoznata u Poljskoj, čemu svjedoči veliki broj turista iz Poljske koji je posjećuju svake godine. 
 
Premijer Plenković naglasio je da Hrvatska i Poljska suradnju kontinuirano razvijaju i na razini Europske unije i NATO-a. U tom je kontekstu najavio da će danas popodne, s ministrom Krstičevićem, posjetiti pripadnike 4. hrvatskog kontingenta (HRVCON), koji su smješteni na vojnom poligonu Bemowo Piskie u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP). 
 
Govoreći u suradnji u okviru Europske unije, kao i o hrvatskom predsjedanju od 1. siječnja 2020., kazao je da će na dnevnome redu, sada kada je dogovoreno pitanje čelnika najvažnijih europskih institucija, biti pregovori o novom višegodišnjem financijskom okviru, nastavak Brexita, pitanja sigurnosti i pitanje gospodarstva. 
 
Izrazio je uvjerenje da će Hrvatska i Poljska surađivati i na provedbi Strateškoga programa Europske unije 2019.-2024., u koji su zajedničkim snagama uvrstili pitanje demografske obnove, koje je vrlo relevantno za obje zemlje. 
 
Premijer Plenković kazao je da je Poljska, sa svojim reformama, u pogledu regionalnoga ustroja i u pogledu apsorpcije europskih sredstava bila jedna od najuspješnijih država srednje i istočne Europe te da se rezultati tih uspjeha itekako vide i u gospodarskom rastu i u socijalnoj uključenosti i u nizu drugih aspekata života. Za Hrvatsku je, dodao je, korisno učiti iz tih iskustava, ali također i iz grešaka nekih drugih članica. 
 
„Zato sam ponosan na rad naše Vlade koja je, kada smo preuzeli odgovornost 2016. bila samo na 9 posto ugovorenih sredstava u ovoj financijskoj perspektivi. Ovoga tjedna, u kojem smo obilježili 6. godišnjicu članstva i 2 godine i 9 mjeseci rada Vlade, mi smo na 70 posto“, rekao je Plenković i dodao da ta činjenica svjedoči o tome koliko je Vlada angažirana u želji da građani osjete konkretnu dodanu vrijednost članstva u Europskoj uniji.  
 
Hrvatska i Poljska protiv smanjenja sredstava za kohezijsku politiku
 
Oba premijera dijele slična stajališta u pogledu pregovora o proračunu EU-a i zauzimaju se da se ne smanjuju sredstva za kohezijsku politiku.
 
"Razgovarali smo o potrebi solidarnosti u pregovorima o višegodišnjem financijskom okviru. Moramo uvjeriti naše zapadne partnere da je dobar proračun za srednju i istočnu Europa također dobar i za njih i cijelu Uniju", rekao je poljski premijer Morawiecki.
 
Morawiecki je istaknuo važnost cestovnih, željezničkih i plinskih koridora sjever-jug, istaknuvši važnost Inicijative triju mora.
 
"Podržavamo tu dimenziju suradnje na prostoru između Jadrana, Baltika i Crnog mora. To je drugo plućno krilo Europske unije", rekao je Morawiecki.
 
Berlinski proces potpora jugoistoku Europe na europskom putu
 
Tijekom boravka u Poljskoj predsjednik Vlade Plenković sudjelovat će i na sastanku na vrhu Berlinskoga procesa, na temu „Čvrsti temelji za rast“, na kojem će biti riječi i o dosadašnjim postignućima te budućnosti ove inicijative. Stoga su dvojica predsjednika vlada razgovarala i  o europskoj perspektivi zemalja jugoistoka Europe. Zauzimaju se da se proces proširenja nastavi kada te zemlje ispune potrebne kriterije.
 
Premijer Plenković smatra da se radi o izvrsnoj inicijativi koju je pokrenula Angela Merkel kao pomoć zemljama jugoistoka Europe na njihovom putu prema Europskoj uniji. Najavio je da će Hrvatska iduće godine u svibnju u  Zagrebu, tijekom predsjedanja Europskom unijom,  biti domaćin sastanka na vrhu koji će se baviti upravo europskom perspektivom jugoistoka Europe. 
 
U kontekstu proširenja Europske unije na zemlje jugoistoka Europe, premijer Plenković smatra da je ono dobro i da ga podržava, a upozorio je da što više članice EU oklijevaju po tom pitanju, to će se pojaviti drugi akteri koji će sve snažnije, angažiranije i sve više raditi na svom utjecaju u tom prostoru Europe koji je, praktički, omeđen članicama Europske unije. 
 
"Proces proširenja ima svoj ritam. Znamo kakvo je realno raspoloženja u starijim članicama EU-a, ali taj se proces treba održati. Nama je bitno da te zemlje idu prema EU-u i ispunjavanju kriterija, a nitko nema iluzija da će to ići preko noći", rekao je Plenković. 
 
Plenković i Krstičević posjetili hrvatske vojnike na vojnom poligonu Bemowo Piskie
 

Predsjednik Vlade Andrej Plenkovića s ministrom obrane Damirom Krstičevićem posjetio pripadnike 4. hrvatskog kontingenta (HRVCON), koji su smješteni na vojnom poligonu Bemowo Piskie u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti.
 
"Hrvatska i Poljska su prijatelji i saveznici, imamo odličnu obrambenu suradnju. Hrvatski vojnici kroz ovu operaciju jačaju vlastitu sposobnost, razmjenjujemo iskustva sa svim partnerima i saveznicima i, najvažnije,jačamo interoperabilnost da bi naša Hrvatska vojska bila još bolja i jača. Hrvatski su vojnici ambasadori Hrvatske i rade sjajan posao", zaključio je ministar obrane Krstičević.

,,Sudjelovanjem u ovoj operaciji u Poljskoj pripadnici 4. hrvatskog kontingenta (HRVCON) stječu vrijedna iskustva i razvijaju profesionalne sposobnosti te istovremenu razvijaju suradnju s važnim partnerima u području obrane i sigurnosti”, poručio je Plenković 

Pisane vijesti | Andrej Plenković