Predsjednik Vlade o BiH: Trebamo jačati naše odnose, a ne ishitrenim reakcijama stvarati tenzije

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je nakon sjednice održao konferenciju za novinare, na kojoj je odgovarao na upite o brodogradilištu 3. Maj, izboru investicijske kuće Lazard kao novog savjetnika za otkup Mol-ova udjela u Ini, odnosima s BiH, pregovorima sa sindikatima, predsjedničkim izborima i drugim aktualnim pitanjima.

Odgovarajući na pitanje o reakcijama na povučeni tekst Jerusalem Posta u kojem se tvrdilo da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla da je BiH pod kontrolom radikalnog islama, poručio kako bi lideri te zemlje trebali raditi na smanjivanju tenzija i da ona u međunarodnim institucijama nema većeg zagovornika od Hrvatske. "Mislim da je to jedan dobar primjer kako nešto što neko vrijeme stoji u javnom prostoru može izazvati ishitrene i oštre reakcije. To nije dobro jer je cijela državna politika Hrvatske prema BiH dobronamjerna, s respektom za našu susjednu državu i sva tri konstitutivna naroda", rekao je.

Kazao je da bi čelnici BiH, a osobito dva člana Predsjedništva te države, trebali "reterirati od tih izjava", posebice jer se pokazalo da nisu istinite, "kako bi se smanjile tenzije u eteru". Naglasio je da uvijek podržava napore BiH u njezinim naporima za ekonomsku stabilnost, socijalnu uključenost i prema Europskoj uniji, poručivši kako ta država "nema većeg zagovornika" od Hrvatske u međunarodnim institucijama. "Naša povezanost će biti vječna. Trebamo jačati naše odnose, a ne ishitrenim reakcijama stvarati tenzije", naglasio je i ponovio podršku predsjednici Grabar-Kitarović.

Pozvao je čelnike BiH na dijalog i istaknuo kako Zagreb želi da Hrvati kao ravnopravan, konstitutivan narod ima svoju priliku da u "ključnim institucijama budu njihovi legitimni predstavnici". Premijer je na konferenciji za medije istaknuo i kako sigurnosne službe dviju država moraju surađivati "po svemu što može imati bilo kakav predznak terorizma" jer se nalaze na istoj migrantskoj ruti. "Mi smo zemlja koja štiti svoju granicu bez da je podigla barikade, ograde, žilet-žice, bodljikave žice. To je bio naš politički odabir. Ja ne bih htio žilet žice prema zemlji koja nam je prijateljska, mi to nećemo raditi", zaključio je.

Brodogradilište 3. Maj

Na upit o brodogradilištu 3. Maj, podsjetio je da je proces restrukturiranja završen 2017. godine, te je sada dio Uljanika,ali odvojen kao pravni subjekt. Rekao je da je Vlada temeljito analizirala stanje u brodogradilištu, u kojem su četiri broda koja treba dovršiti. „Prva faza bi se odnosila na deblokadu računa, druga na dogovor brodogradilišta, Vlade i naručitelja brodova s ciljem iznalaženja adekvatnih financijskih sredstava koji bi omogućili dovršetak tih brodova, a treći korak bio bi pronalaženje ozbiljnog partnera koji bi našao interes za održivost, vjerojatno ponovno kroz neke prilagodbe i restrukturiranje”, rekao je Plenković.

Dodao je kako je sve temeljeno na jasnoj financijskoj konstrukciji koja bi „omogućila državi da u ovoj operaciji nema troškova”. Napomenuo je kako se o tome razgovaralo s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i s budućom predsjednicom Ursulom von der Leyen.

O izboru globalne investicijske kuće Lazard za novog savjetnika za otkup Mol-ova udjela u Ini, rekao je da je najvažnije da prvo ministri financija i energetike potpišu ugovor s Lazardom i podsjetio da su svojevremeno, kad ih se angažiralo od Ministarstva financija i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture uštedjeli 50 milijuna eura godišnje.

O sindikatima: Vlada ima zdravi gospodarski rast, ali ne možemo trošiti novce koje nemamo

"Ne bih rekao da nema novca za liječnike i medicinske sestre. Širi kontekst je jasan i precizan, ova Vlada ima zdravi gospodarski rast. Tri posto rastemo, a istodobno se tri posto razdužujemo",rekao je premijer i podsjetio, da se, za razliku od prošle Vlade, u ovom mandatu ostvaruju proračunski viškovi, a prosječna plaća porasla je tri puta više nego u mandatima Tihomira Oreškovića, Zorana Milanovića i Jadranke Kosor zajedno.

Vezano za pregovore sa sindikatima, naglasio je da postoje tri ključna elementa - osnovice, koeficijenti i dodaci. Naglasio je da svaki dogovor s bilo kojim granskih sindikatom, uvijek povlači izravne financijske posljedice u svim drugim granama. "Za sve to skupa treba pronaći sredstva, a to nije lako. Svjesni smo da postoji problem odlijeva i liječnika i medicinskih sestara i nastojimo pronaći rješenja", poručio je.

"Zato ćemo razgovarati i s liječnicima i s medicinskim sestrama te sa svima drugima i dogovoriti cjelovit pristup. Nastojimo trošiti onoliko koliko zarađujemo, a ne trošiti ono što nemamo. Najlakše bi sad svima bilo dignuti plaće, otići na financijska tržišta, zaduživati se, pa ćemo vidjeti kakav će nam biti rejting i imidž u ekonomskim i financijskim institucijama. Napravit ćemo što možemo, ali na način da smo pravični prema svima", kazao je Plenković.

Podrška predsjednici Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima

Ponovio je da hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ima njegovu i potporu HDZ-a za ponovnu kandidaturu na predsjedničkim izborima, dok je za unutarstranačke izborima rekao da su na trećem mjestu prioriteta.

"Predsjednica će sigurno biti kandidatkinja na predsjedničkim izborima, a ona je sama rekla da će objaviti kandidaturu nakon Dana pobjede, ali ne očekujem da to bude u Kninu", rekao je i nastavio: „Odluka o objavi kandidature je na predsjednici, a u nadolazećim predsjedničkim izborima u stranci očekujem jedinstvo, angažman i potporu“.

Na pitanje kada će se održati unutarstranački izbori u HDZ-u, Plenković je odgovorio da je HDZ sada isključivo fokusiran na predsjedničke izbore te dodao da će se vrijeme održavanja tih izbora naknadno utvrditi. "Sve drugo dolazi kasnije, imamo veliku odgovornost predsjedanja Europskom unijom i moramo realizirati niz programa", rekao je zaključivši da su na tom tragu unutarstranački izbori u ovom trenutku na trećem mjestu prioriteta.

Što se tiče 24. obljetnice Oluje, rekao je da će cijela Vlada biti u Kninu „i na taj način šaljemo jasnu poruku koliko držimo do onih ključnih povijesnih događaja koji su omogućili Hrvatskoj slobodu i razvoj, demokraciju i u konačnici prosperitet kakav danas uživamo u odnosu na vrijeme početka 90-ih kada je država bila u Domovinskom ratu", poručio je Plenković.

Izvor: Hina / Vlada RH



Pisane vijesti | Andrej Plenković