Plenković: Predsjedanje EU-om posvećujemo hrvatskim braniteljima koji su dali sve za našu slobodu

Govor predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i  24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“, 5. kolovoza 2019.

Poštovane obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja,

Poštovani hrvatski branitelji i hrvatski ratni vojni invalidi,

Poštovana gospođo predsjednice Republike,

Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora,

Poštovani načelniče Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske,

Poštovani ravnatelju policije,

Poštovani župane šibensko-kninski,

Poštovani gradonačelniče Knina,

Poštovani Oče biskupe,

Poštovani saborski i europski zastupnici, dužnosnici na svim razinama vlasti

Poštovane članice i članovi Vlade

Drage Hrvatice i Hrvati,

Dragi sugrađani u domovini i iseljeništvu,
 
Svima čestitam  Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 24. obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Oluja".

To činim u ime Vlade koja je s Kninom svaki dan i koja je i Kninu i Vukovaru, kao simbolima hrvatske pobjede, od prvoga dana svog mandata posvetila posebnu pozornost.

To govori o našem dubokom poštovanju prema hrvatskim braniteljima, članovima njihovih obitelji i hrvatskim ratnim vojnim invalidima.
 
Sve države svijeta obilježavaju posebne dane u svojoj  povijesti kojima slave svoje najveće pobjede, jer su na njima sazdali i narodno zajedništvo, i nacionalni identitet i svoju državnost. U kolektivnoj svijesti svake nacije to su često prekretnički trenuci koji  su promijenili tijek povijesti.

A trenutak koji je nedvojbeno preokrenuo povijest, bio je 5. kolovoza 1995., i bila je Oluja.  U bogatoj povijesti, taj datum ima poseban značaj za sve nas.

Tada je hrvatski narod pokazao hrabrost, odlučnost, slogu i snagu. Pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika, Franje Tuđmana, oslobodili smo petinu do tada okupiranog hrvatskog teritorija i svijetu poručili  da hrvatski narod sam odlučuje o svojoj sudbini.

Hrvatski stijeg na vrhu kninske tvrđave, svijetu je odvažno poručio:

Prvo, da kolijevka hrvatske države, drevni Knin, prijestolnica Kralja Zvonimira i Petra Svačića, zauvijek ostaje hrvatski.

I drugo, da je time konačno, snagom tek izgrađene hrvatske vojske i zajedništvom čitavog naroda, završeno povijesno djelo stvaranja neovisne i suverene hrvatske države.

Stoga Dan hrvatske pobjede s ponosom i zahvalnošću slavimo, i uvijek ćemo ga slaviti, jer u nama budi emocije i vraća nas u dane kada smo dokazali da nam ni jedan cilj nije nedostižan.

Jer Oluja je bila presudan pothvat  kojim smo osigurali opstojnost hrvatske države i njezinu teritorijalnu cjelovitost za buduće naraštaje.

Jer Oluja je bila legitiman odgovor okupatoru i ključna bitka kojom je zadan koban udarac velikosrpskom posezanju za hrvatskom zemljom!

Jer Oluja je bila vrhunac svih napora hrvatskog naroda uloženih do konačne pobjede u pravednom i obrambenom Domovinskom ratu.

Zato se danas, i s poštovanjem i s ponosom, sjećamo svih palih hrvatskih heroja na bojištima diljem Hrvatske koji su ostavili svoje živote za najveću pobjedu u hrvatskoj povijesti.

Ali i s tugom, jer danas ovdje nisu s nama.

Dame i gospodo,

danas želim poručiti njihovim najmilijima da nikada nećemo posustati u našim naporima radi ostvarivanja pravde za sve žrtve Domovinskog rata, jer samo pravda, utemeljena na istini može žrtvama dati spokoj koji zaslužuju i zacijeliti rane njihovih obitelji.

Zato neumorno radimo na rasvjetljavanju svih ratnih zločina i na pronalasku svih nestalih i na tome ćemo raditi do posljednjeg slučaja. To je naša ljudska, moralna i nacionalna dužnost. I zato smo donijeli poseban zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu koji je na snagu stupio 1. kolovoza.

Usto odlučno branimo dostojanstvo hrvatskih branitelja i čuvamo dignitet  Domovinskog rata.

Hrvatska povijest i identitet, kao i kultura, vjera i jezik nama su svetinja. Njih baštinimo, njegujemo i neprestano promičemo u domovini, Europi i svijetu.

Naša je zadaća te vrijednosti usaditi našoj djeci i mladima da nikada ne zaborave što su Hrvati uspjeli postići svojim zajedništvom devedesetih godina.

Jer naša djeca moraju znati:  da nije bilo Oluje, Hrvatska bi danas bila sasvim drugačija:

Ne bi bila cjelovita, ne bi bilo autoceste Zagreb–Split, ne bismo uživali u ljepotama Plitvičkih jezera, a Karlovac i Sisak bili bi ugroženi uz liniju fronte. A članstvo u NATO-u ili Europskoj uniji bio bi tek – daleki san.
Oluja je sve to promijenila i za nekoliko mjeseci ponosna će Hrvatska predsjedati Europskom unijom i biti za kormilom zajednice od pola milijarde ljudi.

To je i veliko priznanje svim hrvatskim braniteljima! I zato možemo s ponosom reći, ovdje u Kninu, da to predsjedanje, koje otvara jednu novu stranicu u našoj modernoj povijesti, posvećujemo upravo njima.

Dame i gospodo,

ponosni smo što smo, kao Vlada, do sada učinili za modernizaciju i opremanje Hrvatske vojske i za dostojanstven život hrvatskih vojnika i hrvatskih branitelja.

Hvala ti, Damire, na ustrajnom radu, tvom jedinstvenom entuzijazmu na  razvoju Hrvatske vojske u modernu i uvažavanu oružanu silu!

Hvala ti, Tomo, na trudu kojeg baš svakoga dana, požrtvovno i ljudski, daješ i ulažeš u potporu hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima!

Hvala, Davore, na predanom i stalnom jačanju hrvatske policije koja, uz unutarnju sigurnost, danas ima ključnu zadaću u čuvanju hrvatskih granica!

Vratili smo vojsku među hrvatski narod u Sinj, u Varaždin, u Ploče, u Pulu i u naš herojski  Vukovar! Odlučni smo u nastojanjima da što prije nabavimo višenamjenske borbene avione, kao što i priliči pobjedničkoj vojsci i članici NATO-a.

A u tome ćemo uspjeti jer smo odgovorni i do kraja posvećeni zadržavanju te borbene sposobnosti.

Ovom prigodom želim još jednom odati počast pripadniku specijalnih snaga Josipu Briškom, koji je ubijen služeći Hrvatskoj u misiji potpore miru u Afganistanu.

Hrvatska će ostati oslonac u globalnoj borbi protiv terorizma i zalaganju za mir.

Jer iz svog iskustva dobro znamo što je rat i razaranje, a što mir! 

Dame i gospodo,

U protekla tri desetljeća pokazali smo da smo zemlja radišnih, ustrajnih i uspješnih ljudi koji vole svoju domovinu!

Na današnju obljetnicu usmjereni smo i na budućnost koja nam je pobjedom u Domovinskom ratu osigurana.

Usmjereni smo na izgradnju pravednijeg i solidarnog društva, jer želimo složnu Hrvatsku bez podjela.

Usmjereni smo na poboljšanje kvalitete života naših građana, jer želimo prosperitetnu i demografski vitalnu Hrvatsku, bez siromaštva.

Usmjereni smo na osnaživanje pravne države jer želimo pravedniju Hrvatsku, bez korupcije i nezakonitosti.

Usmjereni smo na izgradnju države koja poštuje našu tradiciju i identitet, a koja ima i političku volju i snagu za puno uključivanje svih svojih manjina i poštivanje njihovih prava u domovini nam Hrvatskoj.

Jer, Hrvatsku gradimo za sve koji u njoj žive i koji poštuju svoju domovinu!

Danas, naša sloga i domoljublje počinju brigom i solidarnošću prema onima koji su najugroženiji. I zato rasterećujemo naše građane, a istodobno podižemo plaće, mirovine i naknade.

Domoljublje danas znači i zalagati se za jačanje hrvatskog identiteta kod mladih i djece, a prije svega stvarati preduvjete za njihov dostojanstven život u domovini – uz kvalitetnije obrazovanje i dobro plaćena radna mjesta.

Domoljublje znači i jačanje položaja Hrvatske u Europi i svijetu.

Nekada je na tome radilo jedino naše iseljeništvo, čiji doprinos cijenimo, a danas je to zadaća svih nas i svih institucija hrvatske države.

I upravo zato, što smo tu zadaću shvatili kao vraćanje duga onima koji su Hrvatsku stvorili, njen međunarodni položaj nikada nije bio snažniji!

Danas smo ispunjeni ponosom kada naša djeca i mladi vijore hrvatsku zastavu slaveći razne uspjehe diljem svijeta, od znanstvenih olimpijada, međunarodnih natjecanja do sportskih terena.

Poput Oluje, sve te pobjede Hrvatsku čine uspješnom i prepoznatljivom!

Zato, probudimo samopouzdanje kojim smo tada svladali prepreke koje su nam se činile nepremostive i nadahnuti tom snagom i vjerom u svoje sposobnosti, s optimizmom gledajmo na budućnost.

U posljednja tri desetljeća pokazali smo da smo zemlja radišnih, ustrajnih i uspješnih ljudi, a danas, dragi prijatelji, odužimo se hrvatskim  braniteljima, budimo sretni u slobodnoj zemlji koju imamo.

Živjela nam uvijek vječna i jedina Hrvatska. Hvala vam!



Pisane vijesti | Andrej Plenković