Predsjednik Vlade: Incident u Kninu individualno djelo pojedinaca koje treba sankcionirati, a ne odraz društvene klime

Po završetku sudjelovanja na Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske u Sheraton Zagreb Hotelu, predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu za medije u kojoj je osudio napad u kafiću kod Knina u kojem je ozlijeđeno pet osoba.

Premijer smatra da društvena klima nije zaslužna za taj ispad, već se radi o djelu pojedinaca.

"Osuđujem napad u Kninu, to je jako loše. Ovo su individualna djela pojedinaca koja treba sankcionirati", poručio je predsjednik Vlade.

Ustvrdio je da njegova Vlada smanjuje polarizaciju u društvu, smanjuje isključivost i ide protiv onih snaga koje hoće tenzije u društvu, a smatra da je takvih u Hrvatskoj puno.

Premijer je naglasio kako je o incidentu razgovarao i s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem te da očekuje brzu reakciju policije i identifikaciju napadača.

"Uvijek ima onih koji su devijantni. Ne daj Bože da je to pravilo, to bi bila jako zabrinjavajuća okolnost u Hrvatskoj. Zato sam rekao da manjine trebaju biti dio parlamentarne većine u Hrvatskoj, da ostvaruju svoja prava. To za većinski narod nije problem, nego plus. Ako štitimo prava manjina, lakše ćemo se zalagati za prava naših manjina u tim zemljama", poručio je Plenković.

Nije problem dizati plaće ako ima sredstava

Novinari su premijera pitali i o plaćama u javnom sektoru te o inzistiranju ministrice obrazovanja Blaženke Divjak i ministra zdravstva Milana Kujundžića za njihovim povećanjem, na što je odgovorio kako nije problem dizati plaće ako ima sredstava.

"Moramo samo biti principijelni, nije problem dizati plaće, davati veće dodatke, osnovice, koeficijente, ako ima sredstava. Trebamo se prostrijeti koliko smo dugi i široki. Razumijem ih kao resorne ministre, svi to hoće, trebamo imati načelnu politiku i nje se držati. Ako smo dvaput ostvarili suficit, znači da pazimo i trošimo koliko imamo", rekao je predsjednik Vlade.

Novinari su premijera upitali da prokomentira navode predsjednice republike Kolinde Grabar-Kitarović o malom broju žena na visokim državnim ili drugim funkcijama.

"Možda može uvijek biti bolje, ali mislim da u Hrvatskoj nikada prije nije bilo više žena na visokim pozicijama", kazao je Plenković.

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na medijske napise o fotografiji poglavnika NDH Ante Pavelića, koja je zamijećena u vili bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića, namijenjenoj za iznajmljivanje.

"To je loše, iznenadilo me to, nisam mogao vjerovati", zaključio je premijer.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti