Politički odnosi Hrvatske i Njemački odlični, nastavljamo jačati gospodarsku suradnju

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima izaslanstvo parlamentarne skupine Sjeverni Jadran parlamenta Savezne Republike Njemačke (Bundestaga) predvođeno zastupnikom Oliverom Lukšićem, a u kojem je bio i zastupnik Josip Juratović. Uz predsjednika Vlade bili su ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te predsjednik saborskog Odbora za Hrvatske izvan Republike Hrvatske Božo Ljubić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik parlamentarne skupine Sjeverni Jadran parlamenta Savezne Republike Njemačke Oliver Lukšić izrazili su zadovoljstvo odličnim političkim odnosima Hrvatske i Njemačke te suradnjom u okviru EU-a i NATO-a, čemu pridonosi i hrvatska zajednica koja živi u Njemačkoj, kao i velik broj njemačkih turista koji posjećuju Hrvatsku. Založili su se za snažniju gospodarsku suradnju i trgovinsku razmjenu između dvije zemlje, kao i daljnji porast investicija. 
 
Govoreći o priprema za pristupanje Schengenu, predsjednik Vlade Plenković kazao je da je Hrvatska ispunila sve tehničke uvjete te da očekuje da Komisija odobri preporuku Vijeću da Hrvatska ispunjava kriterije za Schengen. 
 
Poručio je da se Hrvatska kvalitetno priprema za nadolazeće predsjedanje Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020., dodavši da će prioriteti predsjedanja biti gospodarski rast i ravnomjerni razvoj svih članica EU-a, prometna, energetska i digitalna povezanost, unutarnja i vanjska sigurnost te globalna uloga Europske unije.

Pisane vijesti | Andrej Plenković