Butković: Uskoro potpisivanje ugovora s izvođačima radova na pristupnim cestama Pelješkom mostu

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da će se u sljedećih nekoliko dana potpisati ugovori sa izvođačima radova na pristupnim cestama Pelješkom mostu, točnije na izgradnji stonske obilaznice (DC414), poddionice Sparagovići/Zaradeže – Prapratno i Prapratno – Doli.

"Odbijena je žalba na treću i četvrtu fazu odabira, vezano uz pristupne ceste Pelješkoga mosta, to je obilaznica Stona, i  očekujem vrlo brzo odluku i na drugu fazu. Nakon ovoga, budući da je ugovor bio sastavni dio natječaja, vrlo će se brzo potpisati ugovor i početi sa radom ", naglasio je Butković nakon sjednice Vlade, dodavši da će se sljedećih dana potpisati ugovor sa izvođačima, a budući da više nema niti jednog pravnog lijeka koji bi mogao zaustaviti početak radova. 

Na pitanje koliko će kasniti završetak gradnje pristupnih cesta u odnosu na završetak gradnje Pelješkog mosta, istaknuo je da po njemu završetak pristupnih cesta neće kasniti. 

Završetak pristupnih cesta neće kasniti

"U ovom trenutku teško je procjenjivati što će se događati i u gradnji mosta i u gradnji pristupnih cesta. Postoje neke situacije koje mogu odužiti sam postupak gradnje, ali mi smo optimisti. Konačno, završavaju i ti žalbeni postupci koji su problem javne nabave, ali nažalost to je tako, imamo Zakon o javnoj nabavi kojeg se moramo pridržavati", kazao je ministar, naglasivši da nema bojazni da će most biti gotov prije pristupnih cesta.  

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave objavila je u srijedu da je kao neosnovanu odbila žalbu austrijskog Strabaga na odabir grčkog Avaxa za izvođača radova na izgradnji gradnji južnoga dijela pristupnih cesta Pelješkom mostu. 

Za izgradnju te dionice Hrvatske su ceste svojevremeno zaprimile dvije valjane ponude - Avaxa i Strabaga, a krajem srpnja su odlučile da tu poddionicu gradi Avax, koji je dao ponudu od 511,5 milijuna kuna. Ponuda Stabaga iznosila je 569,3 milijuna kuna. 

Strabag je žalbu na tu odluku podnio 6. kolovoza, a Državna komisija u srijedu je objavila da je tu žalbu odbila kao neosnovanu, a odbila je toj tvrtki i zahtjev za naknadom troškova žalbenog postupka, u iznosu od 100 tisuća kuna.  

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Oleg Butković