Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio izraze sućuti u povodu smrti predsjednika Chiraca

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je pismo sućuti predsjedniku Macronu u povodu smrti predsjednika Chiraca u kojemu stoji:

"S tugom sam primio vijest o smrti gospodina Jacquesa Chiraca, predsjednika Francuske Republike u dva mandata, koji je tijekom svoje bogate političke karijere dugi niz godina bio i gradonačelnik Pariza te tri puta ministar i dva puta predsjednik Vlade Francuske Republike.

Odlaskom predsjednika Chiraca Francuska je izgubila čovjeka iznimnih ljudskih osobina, susretljivog, vedra duha, toplog i pažljivog prema svakome, hrabrog političara koji se uvijek borio protiv netolerancije i isključivosti, osobito prema najranjivijim skupinama. Ostat će zapamćen kao jedan od najvećih francuskih predsjednika.

Svijet je izgubio velikog državnika, uvjerenog Europljanina, koji je čvrsto branio europske vrijednosti i bio uvažen glas Europe. Bio je i iskreni prijatelj Hrvatske, koji je podržao njen europski put i kojeg sam imao čast osobno poznavati. Naša zemlja će ga osobito pamtiti kao državnika pod čijim je vodstvom Francuska pokazala odlučnost koja je pridonijela završetku rata na našim prostorima. Pod njegovim vodstvom, kao supredsjedatelja Zagrebačkog sastanka na vrhu, Hrvatska je u studenom 2000. prvi put dobila jasnu europsku perspektivu.

U ime Vlade Republike Hrvatske i u svoje osobno izražavam Vam iskrene izraze sućuti te Vas molim da ih prenesete i članovima obitelji predsjednika Chiraca."
 

Pisane vijesti