Imamo čvrsta jamstva predsjednika Europske komisije Junckera da će Hrvatska dobiti pozitivnu ocjenu za Schengen

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku današnje sjednice osvrnuo se na prošlotjedni posjet Bruxellesu. Izdvojio je sastanke s povjerenikom Europske komisije za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, potpredsjednikom Europske komisije nadležnim za euro i socijalni dijalog Valdisom Dombrovskisom te s aktualnim predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

Premijer je istaknuo da Hrvatska ima čvrsta jamstva predsjednika Europske komisije Junckera da će zadnjih tjedana njegovog mandata naša zemlja dobiti pozitivnu ocjenu u kontekstu ispunjavanja svih kriterija vezano za Schengen. Pojasnio je da to znači da je Hrvatska u svih osam područja ispunila kriterije.

U tom kontekstu predsjednik Vlade posebno je zahvalio ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću i cijelom timu MUP-a.

"Oni su zadnjih nekoliko godina pokazali da smo bez postavljanja bodljikavih žica i dizanja fizičkih barijera, puno boljim korištenjem tehnologije i apsorpcijom europskih sredstava osigurali kontrolu naše granice, odnosno vanjske granicu Europske unije, a time angažirali i naše policajce koji vrlo požrtvovno i predano rade na kontroli vanjske granice i sprječavanju nezakonitih migracija", rekao je Plenković.

Nakon što Komisija da pozitivnu komunikaciju prema Vijeću, pojasnio je predsjednik Vlade, slijedi rasprava u kontekstu samoga Vijeća. Dodao je da je teško predvidjeti kada će se donijeti ta odluka.

"Ali mi ćemo raditi na tome jer smatramo da je dobro i za nas i za Europsku uniju, a naročito za naše susjedne zemlje da Hrvatska što prije pristupi schengenskom prostoru", poručio je Plenković.

Chirac pridonio jačanju hrvatsko-francuskih odnosa

Govoreći o ostalim aktivnostima, predsjednik Vlade spomenuo je komemoraciju u čast bivšem predsjedniku Francuske Republike Jacquesu Chiracu, istaknuvši da je riječ o velikom francuskom političaru, državniku i humanistu, koji je bio privržen načelima Francuske Republike.

"Tako je djelovao i na nacionalnoj, europskoj i globalnoj razini. I zato mi je drago da sam bio s nizom aktualnih i bivših državnika na komemoraciji u Parizu. To je važna poruka s obzirom na njegov doprinos jačanju hrvatsko-francuskih odnosa", kazao je premijer.

Podsjetio je i na posjet Chiraca Zagrebu 2000. godine. "Tadašnja organizacija Zagrebačkog sastanka na vrhu, prvi je put zajedničkom političkom deklaracijom tadašnjih 15 članica Europske unije i država jugoistoka Europe definirala našu europsku perspektivu", rekao je Plenković, naglasivši da će nakon 20 godina u vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a biti organiziran sličan summit. U tom kontekstu istaknuo je da je Hrvatska jedina uspješna europska priča na jugoistoku Europe jer je postala članica Europske unije.

Na Bundeku otkrivena bista Mahatme Gandhija

Predsjednik Vlade spomenuo je i da je jučer na Bundeku sudjelovao na otkrivanju biste Mahatme Gandhija, povodom 150 obljetnice njegova rođenja.

Naglasio je da je Gandhi veliki indijski političar i državnik, koji je svojom politikom nenasilja pridonio procesu dekolonizacije i stjecanju neovisnosti Indije 1947. godine.

"Mislim da je to, uz prvi u povijesti posjet indijskog predsjednika Hrvatskoj, jedna važna poruka jačanja odnosa s jednom od dvije najmnogoljudnije zemlje na svijetu", ustvrdio je premijer.

Hrvatska Vlada brine o statusu i položaju Hrvata u Crnoj Gori i Sloveniji

Predsjednik Vlade Plenković podsjetio je i na niz jučer održanih susreta, koji se tiču odnosa s Hrvatima izvan Hrvatske. Tako je u Banskim dvorima primio Adrijana Vuksanovića, zastupnika u Skupštini Crne Gore i predsjednika Hrvatske građanske inicijative, Zvonimira Dekovića, predsjednika
Hrvatskog nacionalnog vijeća i potpredsjednika Hrvatske građanske inicijative te Iliju Janovića, potpredsjednika Hrvatske građanske inicijative. Predsjednik Vlade sastao se i s predsjednikom Saveza hrvatskih društava Slovenije Đaninom Kutnjakom.

"Mislim da kroz rad, osobito Središnjeg ureda za Hrvatske izvan Republike Hrvatske, ali i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, te uz potporu lokal patriotizma ministra unutarnjih poslova, moramo dalje pomagati naše Hrvate u Crnoj Gori", kazao je Plenković.

Što se tiče značajnog broja Hrvata koji žive u Sloveniji, premijer je istaknuo da se Hrvatska mora zalagati da se njihov status u konačnici izjednači s onim koji slovenska manjina ima u Hrvatskoj.

Kontinuirana potpora Vlade položaju te zaštiti prava i identiteta Hrvata izvan Hrvatske

Predsjednik Vlade važnim je ocijenio i susret s predsjednikom Hrvatskog svjetskog kongresa Vinkom Sabljom, gdje je, kazao je, rezimirano što Vlada radi u kontekstu jačanja odnosa između iseljene i domovinske Hrvatske.

"Pritom mi je posebno drago da je na današnjem dnevnom redu sjednice  Zakon o državljanstvu, čime ispunjavamo jednu od zajedničkih ideja sa sastanaka Vladinog Savjeta za Hrvate izvan Hrvatske. Vjerujem da će promjene toga zakona biti izrazito pozdravljene i da će omogućiti bolju vezu i konkretnije mogućnosti stjecanja državljanstva i prava naših sunarodnjaka koji žive izvan Hrvatske", zaključio je predsjednik Vlade.



Pisane vijesti | Andrej Plenković