Ministar Aladrović: Rastu prosječne i minimalne plaće, anticipiramo probleme, o politici plaća konstantno razgovaramo

Danas je u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava započeo proces mirenja u kolektivnom radnom sporu zbog zahtjeva sindikata za povećanjem plaća prosvjetnim radnicima, a postupak mirenja se nastavlja u srijedu.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović, upitan je li odustajanje od smanjenja opće stope PDV-a rješenje Vlade na pritiske o povećanju plaća, izjavio je da je to pitanje poreznog zakona i politike Vlade.

"To je tema koja se već dugo nameće u javnom prostoru i o kojoj se već dugo polemizira, postoje različiti stavovi. To nikako ne bih dovodio u korelaciju s takozvanim pritiskom i zahtjevima za većim plaćama", rekao je ministar.

Na pitanje novinara zaslužuju li učitelji veće plaće, kazao je  da je Vlada razgovarajući sa sindikatima, pokazala volju da anticipira njihove probleme.

"O politici plaća se konstantno razgovara. U petak počinju pregovori i s javnim službama o temeljnom kolektivnom ugovoru koji definira i osnovicu za izračun plaća, sigurno ćemo tu učiniti sve što bude u našoj moći i u skladu s fiskalnim očekivanjima i odgovornim postupanjem Vlade da pokažemo smjer koji smo i sada držali", rekao je ministar.

Naglasio je da statistika pokazuje da u Hrvatskoj rastu prosječne i minimalne plaće, a ti trendovi pokazuju volju Vlade za gospodarskim razvojem, povećanjem plaća i održivim sustavom.

"Vlada čini sve maksimalno da plaće generalno rastu te da ekonomska situaciju u zemlji bude što bolja", zaključio je ministar Aladrović.

Ministrica Divjak: Vjerujem da do štrajka neće doći

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je novinarima da u srijedu očekuje nastavak procesa mirenja, pa treba pustiti da se taj postupak privede kraju kako bi se mogli donijeti konačni sudovi.

"Štrajk je legitimno sredstvo koje sindikati u ovoj situaciji mogu upotrijebiti, a ja još uvijek vjerujem da do štrajka neće doći, odnosno da će se postići kvalitetan dogovor", kazala je ministrica.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Josip Aladrović