Otkrivanje biste Marka Veselice poruka je hrvatske slobode, žrtve i domoljublja

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u Sinju otkrio bistu dr. sc. Marka Veselice, s gradonačelnicom Grada Sinja Kristinom Križanac i članovima obitelji Marka Veselice.

U toj je prigodi poručio kako je od najranijeg djetinjstva upoznat s mukom i patnjom obitelji Veselice, s obzirom da od prvog razreda osnovne škole poznaje nećake Marka Veselice.  
 
Istaknuo je da je Marko Veselica proveo više od 11 godina u zatvorima za ideju slobodne države i za ideju Hrvatske.
 
„To je žrtva koju je Marko Veselica dao svojoj domovini. To je neizmjerna istinska ljubav onoga tko je osjećao Hrvatsku u svakom trenutku svoga života“, kazao je premijer Plenković i upozorio da se zbog toga djelo Marka Veselice nikada ne smije prepustiti zaboravu.
 
Marko Veselica zajedno s drugim hrvatskim proljećarima, koji su prije sada već gotovo 50 godina artikulirali ideju slobode, ideju demokracije i hrvatske države, zaslužuje poštovanje i adekvatno valoriziranje, naglasio je premijer Plenković.
 
Ukazao je i na simboliku biste Marka Veselice koja se nalazi samo nekoliko metara od samostana Čudotvorne Gospe Sinjske, koja nosi duhovnu snagu za Cetinsku krajinu, na šetalištu blaženoga kardinala Alojzija Stepinca, još jednoga hrvatskoga velikana i mučenika.
 
„Zato je otkrivanje biste Marku Veselici poruka hrvatske slobode, poruka hrvatske žrtve i poruka domoljublja. Veliko priznanje njegovoj obitelji, ali i svim Sinjanima, cijeloj Cetinskoj krajini, cijeloj Dalmaciji i Markovoj voljenoj Hrvatskoj“, poručio je premijer Plenković izrazivši zahvalnost što je imao prigodu poznavati Marka Veselicu.

Foto: Vlada RH / Hina

Pisane vijesti | Andrej Plenković