Potpisani ugovori za sufinanciranje energetske obnove bolnice i škola u Zadarskoj županiji vrijedni 11 milijuna kuna

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić potpisao je u ponedjeljak u Domu županije u Zadru deset ugovora o sufinanciranju energetske obnove pet zgrada Psihijatrijske bolnice Ugljan te osnovnih škola u Škabrnji i Gračacu, vrijednih 11 milijuna kuna.

"Zadarska županija iznimno je uspješna po povlačenju novca iz europskih fondova. Dosad su potpisani ugovori vrijedni više od 2,4 milijarde kuna, od čega se na Grad Zadar odnosi 1,4 milijarde kuna. Osim sredstava koje imamo iz europske omotnice, 10,8 milijardi eura, od kojih je ova Vlada već ugovorila 76 posto, na raspolaganju imamo i 300 milijuna kuna godišnje za sufinanciranje europskih projekata", podsjetio je prilikom potpisivanja ugovora ministar Pavić.
 
"Ovo su prvi ugovori koje potpisujemo", rekao je Pavić, dodavši da će sutra biti u Šibeniku i Benkovcu, a onda dalje u ostalim dijelovima u Hrvatskoj.
 
"Istaknuo bih i poreznu reformu kojom je spušteno dvije milijarde kuna županijama, gradovima i općinama koje se mogu koristiti za financiranje i sufinanciranje europskih projekata, a u mandatu ove Vlade iz tih sredstava u Zadarskoj županiji financiran je 51 projekt", naglasio je.
 
Uskoro počinje realizacije projekta aglomeracija Zadar - Petrčane
 
Prije potpisivanja ugovora u Domu županije, ministar Pavić sa zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem razgovarao je o razvojnim projektima Grada Zadra koji se financiraju EU i nacionalnim sredstvima.
 
Ocijenivši dobrom suradnju s Gradom Zadrom, koji je pokazao sposobnost uspješnog upravljanja EU projektima, ministar Pavić najavio je novo programsko razdoblje za provođenje kohezijske politike i pozvao Grad Zadar na nastavak aktivnosti u privlačenju sredstava iz EU fondova koji mu omogućuju  ubrzani razvoj.
 
Gradonačelnik Dukić naveo je skori početak realizacije projekta aglomeracija Zadar - Petrčane, zahvalivši resornom ministarstvu na potpori i pravovremenom praćenju pripreme iznimno zahtjevnog projekta.
 
Osvrnuo se na vrijednost ITU mehanizma kroz koji su osigurana sredstva za neke od najvrednijih razvojnih projekata Grada Zadra, poput Centra za mlade, novog Poduzetničkog inkubatora, gradnje komunalne infrastrukture za Zonu Crno, uvođenje suvremenog inteligentnog prometnog sustava kroz program ZUM 4.0.
 
Ministar Pavić sutra će u Šibeniku potpisati čak 17 ugovora o energetskoj obnovi, a u Benkovcu još sedam.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Marko Pavić