Cappelli: Iduće godine kreće nova i kvalitetnija dionica u sustavu turističkih zajednica i turizmu

Stupanjem na snagu izmijenjenih zakona koji reguliraju sustav turističkih zajednica kreće nova, kvalitetnija dionica u tom sustavu i ukupno u hrvatskom turizmu usklađena s trendovima destinacijskog menadžmenta i održivog upravljanja turizmom, ocijenio je u srijedu ministar turizma Gari Cappelli.

Ministar je to kazao na završnom sastanku koordinacijske radne skupine zadužene za predstavljanje i upoznavanje „terena“ s novostima iz zakona usvojenih ove godine u Saboru - o turističkim zajednicama, o turističkim članarima i turističkoj pristojbi, koji je već stupio na snagu, dok prva dva stupaju na snagu 1. siječnja 2020. godine.

Ta radna skupina, na čelu s državnim tajnikom u Ministarstvu turizma Tončijem Glavinom, predstavnicima Hrvatske turističke zajednice (HTZ), Instituta za turizam te nekoliko turističkih stručnjaka, u zadnja oko dva mjeseca sastanke je o toj temi održavala po cijeloj Hrvatskoj, informirajući i objašnjavajući zakonske promjene predstavnicima turističkog sektora i lokalnih jedinica.

„Mislim da smo sada došli do kraja s time i da su prihvaćene promjene koje uvode ti zakoni. To znači i da će HTZ postati ono što je, po meni, oduvijek trebala biti - agencija za promociju, marketing i PR koja se ne bavi administracijom nego isključivo nacionalnom promocijom, brendom, tržištima i sličnim, dok turističke zajednica, od županijskih na niže, dobivaju mogućnost okrupnjavanja odnosno udruživanja s ciljem kvalitetnije zajedničke promocije i boljih rezultata“, istaknuo je Cappelli.

U tijeku izmjena 20-ak pravilnika

Smatra i da bi bez izmjena tih zakona Hrvatska i njezin turizam sigurno u idućim godinama zaostajali za konkurentima i trendovima, a važno je da su i u destinacijama svjesni potrebe tih promjena te da moraju biti kvalitetniji.

„U svemu je još važnije da stanovnici budu zadovoljni jer bez toga nema ni kvalitetne ponude, ni zadovoljnih turista. I zato su trebale promjene, neki su na terenu već radili po principima destinacijskog menadžmenta, neki nisu ni čuli za to, a kamoli radili, i sada je prilika da se u to svi uključe“, ocijenio je Cappelli.

Dodao je kako je slijedom tih zakona u tijeku i izmjena 20-ak pravilnika, a do kraja ove godine se još očekuje i novi zakon o turističkom zemljištu, što će također, kaže, označiti određenu promjenu u turizmu i potaknuti investicije.

Hrvatska je postala prepoznatljiva u svijetu

Poručio je i da je puno toga dobrog do sada odrađeno u turizmu i sustavu turističkih zajednica. Hrvatska je postala prepoznatljiva u svijetu, no novo vrijeme i trendovi na tržištima traže promjene, kaže Cappelli, kojemu je drago što i na terenu vidi sve više želja turističkih zajednica za udruživanjem, poput onih već udruženih na imotskom području i na Hvaru.

Najavio je kako će skoro, do kraja ove godine, slično učiniti i turističke zajednice na benkovačkom području, na Opatijskoj i Crikveničkoj rivijeri, u Gorskom kotaru, pripremaju se za to i u pet slavonskih županija i drugdje. Svako udruživanje, objašnjava, može biti po različitim modelima, s jednim ili više direktora, samo s ciljem promocije ili pak i pravno spajanje, što ovisi isključivo o njima samima, ali u svemu tome ne bi trebalo biti otpuštanja ljudi, nego moguće i zapošljavanja.

Bolja naplata turističke članarine

Na završnom koordinacijskom sastanku rečeno je i kako se uz ostale promjene iz ta tri zakona uvodi i paušal turističke pristojbe za pomoćne krevete, koji će biti isti kao i za ostale kreveti, jer se u većini slučajeva koriste kao redovni.

Važnim je ocijenjena i novost uvođenja paušala turističke članarine za privatne iznajmljivače po krevetu, koji će iznositi 40-ak kuna po krevetu, a što je zapravo treći paušal za iznajmljivače, nakon već postojećeg poreznog (od oko 300 kuna po krevetu) i onog za turističku pristojbu po krevetu (koja je i po novom sustavu u većini ostala na dosadašnjoj razini od 300 do 350 kuna).

Ministar Cappelli je to objasnio željom za boljom naplatom turističke članarine, tim više, što, kako je kazao, oko 60 posto privatnih iznajmljivača nije znalo ni ispuniti kompliciran obrazac. To je sada pojednostavljeno, a očekuje i da će se od naplate turističke pristojbe, što također od iduće godine ide
po novom načinu, naplatiti 40 do 50 posto više sredstava.

Očekujemo 5% bolje financijske rezultate ove godine

"U dosadašnjem dijelu godine zabilježeni su 7 do 8 posto bolji rezultati fizičkog turističkog prometa, a s obzirom na dosadašnje podatke iz fiskalizacije očekuje se da će ova turistička godine završiti s oko 5 posto boljim financijskim rezultatima nego prošla", istaknuo je ministar.

"Očekujemo da će ova turistička godina i u fizičkom i u financijskom rezultatu biti bolja od lanjske, i ujedno opet jedna od povijesno najboljih godina, što znači i da je turizam u svim segmentima odradio ogroman posao, iako je bilo dosta kritika, pogotovo u srpnju", ocijenio je ministar.

Osvrnuvši se na revidirane podatke Hrvatske narodne banke (HNB), koja je uključila i reviziju prihoda od stranih turista, i to na niže, ministar je kazao kako se u prošloj godini radi o "oko pola milijarde eura manje nego je ranije objavljeno".

Napominjući pritom kako se "ne bi štel mješati", Cappelli je rekao da, uz HNB, poštuje i satelitski turistički izračun kojega radi Institut za turizam, a koji je, smatra, bliži stvarnom stanju. "Ako samo broj noćenja pomnožimo s prosječnom potrošnjom i uz druge jednadžbe, dolazimo do onih 12 milijardi eura koliko smo i komunicirali da je lanjski ukupni prihod od stranih i domaćih turista", istaknuo je.

U prvih šest mjeseci 2019. godine, prihodi od stranih turista iznosili su 2,72 milijarde eura, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine rast od pet posto, odnosno 127 milijuna eura više, pokazali su krajem rujna objavljeni podaci središnje banke.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Gari Cappelli