Nastavljamo jačati političke i gospodarske odnose te surađivati u sprječavanju nezakonitih migracija

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je danas u radnom posjetu Grčkoj, tijekom kojeg se sastao s predsjednikom grčke Vlade Kyriakosom Mitsotakisom, predsjednikom Grčke Prokopisom Pavlopoulosom, a sudjelovao je i na "EU-Arab World Summitu".

U izjavi za medije premijer Plenković kazao je da se današnja konferencija u Ateni organizira na temu odnosa država Europske unije i arapskih zemalja te je svojevrsni nastavak summita održanog u Sharm el-Sheikhu u Egiptu. 
 
„Riječ je o prigodi da i Hrvatska, kao iduća zemlja predsjedateljica Vijećem Europske unije, otvori dijalog s predstavnicima ovih zemalja, zajedno s Grčkom koja uvijek ima posebne veze s ovim dijelom svijeta“, rekao je.
 
Jačanje gospodarske suradnje s Grčkom
 
Na sastanku s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom razgovaralo se o političkoj i gospodarskoj suradnji Hrvatske i Grčke, migracijama i sigurnosnoj situaciji u susjedstvu te prioritetima predsjedanja Hrvatske Vijećem europske unije. 
 
„S grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom sam razgovarao o bilateralnim odnosima, unaprjeđenju ekonomske suradnje te kvalitetnije prometne povezanosti – osobito pomorske“, izvijestio je Plenković, dodavši da je bilo riječi i o razgovorima koji se vode između predstavnika Luke Zadar i Luke Igoumenitsa.
 
Izdvojio je pritom dobru suradnju u turizmu, pojačane zračne veze, važan politički dijalog između Grčke i Hrvatske za pripremu zagrebačkog sastanka na vrhu u svibnju kada će se, najavio je, razgovarati o šest zemalja jugoistoka Europe i njihovoj europskoj perspektivi.
 
Osim ovih glavnih tema razgovora, Plenković je napomeno da se razgovaralo i o pitanjima koja se odnose na sprječavanje nezakonitih migracija te situaciju s kojom se Grčka suočava u jednom broju svojih otoka u Egejskom moru.
 
Štititi vanjsku granicu Europske unije
 
Na pitanje novinara o opasnostima novog migrantskog vala, Plenković je naglasio da je osobito važno da se vanjska granica Europske unije štiti upravo na njenim počecima, na istočno – mediteranskoj ruti, a to je granica između Turske i Grčke ili Turske i Bugarske. 
 
„Stoga je bitno da Europska unija svim svojim mehanizmima suradnje pomaže Grčkoj u zaštiti vanjske granice. Hrvatska već niz godina u okviru Operacije „Posejdon“ šalje ovdje svoje policajce. Imamo brod koji patrolira i pomaže grčkim vlastima u sprječavanju nezakonitih migracija“, rekao je.
 
Izdvojio je u tom kontekstu da postoji određena dinamika dolazaka nezakonitih migranata na pojedine otoke, ali se grčka vlada dobro nosi s tim izazovom.
 
Solidarnost i reforma Dublinskog sustava
 
O inicijativi Grčke o preraspodjeli izbjeglica predsjednik Vlade je kazao da je taj proces – premještaj i preseljenje - već ranije dogovoren.
 
„Dakle, svaka članica ima određenu kvotu. Hrvatska je do sada iz Grčke preuzela više od 60 izbjeglica. Sudjelujemo u tom procesu, cijeli koncept reforme tzv. Dublinskog sustava odnosi se na pitanje solidarnosti i dijeljenja procesa migracijske krize“, naglasio je Plenković.
 
Premijer Plenković u Ateni se susreo i s predsjednikom Vlade Albanije Edijem Ramom.
 
Razgovarali su o jačanju političkih i gospodarskih odnosa Hrvatske i Albanije te pripremama sastanka na vrhu koji se organizira u okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem EU u svibnju 2020. između država članica Europske unije i zemalja jugoistoka Europe. 
 
Zajednički izazovi EU i arapskog svijeta -   sigurnost, gospodarstvo i migracije
 
Nakon sastanaka s grčkim i albanskim predsjednicima vlada, premijer Plenković govorio je na ''EU-Arab World Summitu''.
 
Poručio je da je Hrvatska mediteranska zemlja koja dijeli zajedničke povijesne i civilizacijske vrijednosti te drži do dijaloga i partnerstva između Europske unije i arapskih zemalja. 
 
Prisjetio se i prvoga sastanka na vrhu EU – Arapska liga, održanog u Egiptu u veljači ove godine, koji je, kako je kazao, otvorio novu dimenziju suradnje, a drugi takav sastanak održat će se u Bruxellesu za dvije godine. 
 
Istaknuo je da su pred zemljama Europske unije i arapskoga svijeta zajednički izazovi – sigurnosti, gospodarstva i, prvenstveno, migracija.
 
Govoreći o migracijskim procesima na mediteranskim rutama, kazao je da su oni usporili velike ambicije izražene uspostavljanjem Sredozemne unije, koja zbog toga još čeka na razvoj svoga potencijala u potpunosti. 
 
Mediteran – spoj triju kontinenata s velikim mogućnostima suradnje 
 
Naglasivši da je Mediteran područje koje, osim što spaja tri kontinenta, predstavlja i mogućnost za bolju suradnju, kazao je da je kriza koja se dogodila 2009. u nekim zemljama sjeverne Afrike ili u arapskom svijetu usporila taj proces. Stoga danas, deset godina kasnije, treba stvoriti prilike za uređivanje odnosa kojima će se ojačati suradnja. 
 
U tom je kontekstu najavio da će Hrvatska, tijekom svoga predsjedanja Vijećem Europske unije, organizirati veliku konferenciju u Šibeniku, posvećenu Mediteranskom forumu 2020., koja će okupiti predstavnike iz 43 zemlje i biti još jedan korak u jačanju suradnje u kulturi, gospodarstvu, okolišu, rastu, mladima, obrazovanju te, posebno, u malom i srednjem poduzetništvu.
 
Poruka europske perspektive jugoistočnoj Europi s hrvatskoga predsjedanja 
 
Među prioritetima hrvatskoga predsjedanja Europskom unijom, uz rast i unutarnju koheziju EU, bit će i povezivost, kao i vanjska i unutarnja sigurnost, te pozicioniranje Europske unije kao utjecajnoga globalnog partnera, najavio je Plenković. 
 
Dodao je da će se hrvatsko predsjedanje odviti upravo na početku novoga institucijskoga ciklusa i tijekom finaliziranja pregovora o novom višegodišnjem financijskom okviru koji će odražavati i političke prioritete EU-a za sljedećih 7 godina. Sve se to odvija u sjeni Brexita, što stvara neuobičajenu atmosferu u EU, kazao je.  
 
Istaknuo je i da će Hrvatska, tijekom svoga predsjedanja, poslati poruku ohrabrenja svojim susjedima sa zagrebačkog summita između Europske unije i istočnoeuropskih zemalja kako bi pomogla Albaniji, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Crnoj Gori na njihovom putu prema EU.


Pisane vijesti | Andrej Plenković