Horvat: Inovacije nemaju alternativu, novim tehnologijama do kvalitetnih radnih mjesta

"Inovacije nemaju alternativu, a investicije u inovacije mogu i moraju biti akcelerator gospodarskog rasta, kazao je u srijedu ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat na konferenciji "Hrvatska - mjesto za inovacije i pametne investicije”.

Konferenciju su organizirali Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i Hrvatska gospodarska komora (HGK). Njezin cilj je, kako je rečeno, omogućiti povezivanje inovativnih tvrtki iz Hrvatske s investitorima i partnerima koji traže prilike za suradnju u daljnjem razvoju inovativnih projekata, proizvoda i usluga.

Vlada želi maksimalno olakšati poslovanje i provedbu projekata

"Želimo maksimalno olakšati poslovanje i provedbu projekata stvaranjem pozitivnog okruženja i nužnih pretpostavki kako bi se u Hrvatskoj povećala ulaganja u istraživanje i razvoj, uvodile nove tehnologije i inovativna rješenja, a da rezultat budu nova kvalitetna radna mjesta koja će popuniti naši mladi ljudi“, rekao je Horvat.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i predsjednik Inovacijskog vijeća za industriju Mario Antonić je kazao kako Hrvatska ima neograničen inovacijski potencijal, no ne ulaže dovoljno u istraživanje i razvoj inovacija.

Hrvatska je, kako je rekao, po ulaganjima u istraživanje i razvoj na razini manjoj od jedan posto ukupnog BDP-a, a da bi napredovala do prosjeka EU-a to bi trebalo biti najmanje dva posto, ako ne i više.

Pohvalio je angažman tematskih inovacijskih vijeća kao mjesta na kojima poduzetnici imaju priliku voditi glavnu riječ i koja su iznjedrila više od 300 projektnih ideja ukupne vrijednosti veće od pet milijardi kuna.

Antičić: Inovacije su ključ razvoja

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tome Antičić je istaknuo kako su inovacije ključ razvoja, kako je važno povećati ulaganja u i istraživanje i razvoj te kako je nužna suradnja znanosti i gospodarstva. 

Predsjednik HGK Luka Burilović je kazao kako Hrvatska ima bogatu tradiciju inovatorstva - od Fausta Vrančića, Nikole Tesle i Slavoljuba Penkale do Lavoslava Ružičke i Ivana Vučetića. Svi oni su, kako je rekao, svojim izumima mijenjali svijet na bolje.

Hrvatska danas ima novu generaciju umova koji guraju gospodarstvo u novo, digitalno doba - ljude poput Mate Rimca i tvrtke poput Altpro-a, DOK-ING-a, Jel-Tom-a i brojnih drugih, istaknuo je Burilović.

Izvor: Hina / Vlada 

Pisane vijesti | Darko Horvat