Priopćenje sa zatvorenoga dijela 188. sjednice Vlade

Na zatvorenome dijelu današnje, 188. sjednice, Vlada je utvrdila stajališta za sastanke Vijeća ministara i to Vijeća za vanjske poslove (FAC) 11. studenoga 2019. godine i Vijeća za vanjske poslove u formatu ministara obrane (FAC Defence), koje će se održati 12. studenoga 2019. godine.
 
Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koje Republika Hrvatska zastupa prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Vlada je informirana o provedbi aktivnosti iz Akcijskoga plana Republike Hrvatske za pridruživanje Europskom tečajnom mehanizmu II (ERM II) i bankovnoj uniji.
 
Usvojeni su pregledi zakonskih prijedloga te prijedloga podzakonskih akata kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2019. godinu.
 
Cjelovit materijal ove točke možete pregledati na sljedećim poveznicama:

Zakonski prijedlozi: http://bit.ly/2NMLXwx
Prijedlozi podzakonskih akata – http://bit.ly/2NOJ8Lo
 
Donesene su i sljedeće kadrovske odluke.
 
Zbog odlaska na novu dužnost, razriješen je pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova Vice Skračić, s danom 14. studenoga 2019.
 
Temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju za ravnatelja Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje imenovan je Ivan Serdar.
 
Zbog isteka mandata, razriješeni su dosadašnji članovi Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva: Andrea Krznar, Vesna Lendić Kasalo, Ines Loknar-Mijatović, Ines Katić, Mira Križanović, Tomislav Đidara, Stefani Šešum, Josip Vidov, Adela Sočev, izv. prof. dr. sc. Marina Nekić, Dominik Knezović, Sara Lulić, Marijana Jergović, Nives Ivelja, Anja Preveden, Ivana Aničić, Robert Vulić, Sonja Pokupec Salković i  prim. dr. sc. Sanja Kovačić, dr. med.
 
Novim su članovima Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva, kao predstavnici nadležnih ministarstava i ustanova te predstavnici organizacija civilnoga društva, temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom pozivu, imenovani: Andrea Krznar, Anita Prša, Ines Loknar-Mijatović, Ines Katić, Mira Križanović, Vedran Soldo, Gordana Šimunković, Marija Špaleta, Ivana Zadražil Vorberger, Sanja Bijonda, Jasenka Borovčak, Đurđica Blažević, Nikolina Bertol, Robert Kresić, Nives Ivelja, Dubravko Šopar, Martina Gregurović Šanjug, Sonja Pokupec Salković i Marija Prekupec.

Pisane vijesti