Hrvatska i Rumunjska složne oko novog europskog proračuna i prioriteta hrvatskog predsjedanja

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima s predsjednikom Vlade Rumunjske Ludovicom Orbanom.

Čestitavši novoizabranom predsjedniku Vlade Rumunjske Ludovicu Orbanu, predsjednik Vlade Plenković ocijenio je odličnom suradnju Hrvatske i Rumunjske u okviru EU-a i NATO-a. Izvijestio je i o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a te najavio planove Hrvatske glede sastanka na vrhu u Zagrebu u svibnju 2020.
 
Rumunjski premijer Ludovic Orban istaknuo je da je njegov posjet Hrvatskoj prvi posjet nekoj zemlji od kada je preuzeo dužnost rumunjskog premijera. Založio se za jačanje gospodarske suradnje između dvije zemlje, izrazivši potporu Rumunjske inicijativi Hrvatske da organizira sastanak na vrhu u Zagrebu, što je važan iskorak prema uređivanju daljnjih odnosa između EU-a i zemalja jugoistoka Europe i politici proširenja.
 
Bilo je riječi i o migracijama, zaštiti vanjske granice EU-a, kao i pridruživanju Hrvatske i Rumunjske Schengenskom području.
 
Razgovarali su i o novom Višegodišnjem financijskom okviru EU-a za razdoblje 2021.-2027. te naglasili da se obje zemlje zalažu za zadržavanje adekvatnih sredstava za kohezijsku politiku i poljoprivrede koje su važne za ravnomjerni razvoj cijele EU.

Pisane vijesti | Andrej Plenković