Ubrzao rast gospodarstva u trećem tromjesečju

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju ove godine za 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je nešto brži rast u odnosu na prethodni kvartal, kada je BDP porastao 2,4 posto.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao za 2,9 posto na godišnjoj razini.

To je već 21. tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom razdoblju, kada je porastao za 2,4 posto.

Najveći pozitivni doprinos BDP-u u proteklom tromjesečju ostvaren je rastom izvoza roba i usluga te potrošnje kućanstava, priopćio je DZS.

Tako je potrošnja kućanstava u trećem tromjesečju porasla za 3,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je brži rast u odnosu na prethodni kvartal, kada je porasla 2,7 posto.

Izvoz u proteklom kvartalu porastao za 4,7 posto

Izvoz roba i usluga porastao je u proteklom kvartalu 4,7 posto na godišnjoj razini, brže nego u drugom tromjesečju, kada je rast iznosio 3,3 posto.

Pritom je izvoz roba skočio 7,1 posto, dok je izvoz usluga porastao za 3,1 posto.

Uvoz roba i usluga porastao je istodobno za 1,1 posto na godišnjoj razini, znatno manje nego u prethodnom tromjesečju kada je uvećan za 8,3 posto. Pritom je uvoz roba ojačao za 0,9 posto, dok je uvoz usluga porastao 1,8 posto.

U proteklom kvartalu bruto investicije u fiksni kapital porasle su za 5 posto na godišnjoj razini, što je sporije nego u drugom kvartalu, kada je rast iznosio 8,2 posto.

U trećem je tromjesečju porasla i državna potrošnja za 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je sporiji rast u odnosu na prethodni kvartal, kada je iznosio 3,9 posto.

Rast na godišnjoj razini iznad prosjeka EU-a

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u trećem tromjesečju ojačao za 0,8 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini porastao za 2,8 posto.

To je veći rast u odnosu na prosjek Europske unije. Nedavno je Eurostat objavio kako je gospodarstvo EU-a u trećem tromjesečju poraslo za 1,3 posto na godišnjoj razini. Na kvartalnoj je razini, pak, rast gospodarstva Europske unije bio 0,3 posto.

(Izvor: Vlada/HINA)

 



Pisane vijesti