Dodijeljena priznanja „Poslodavac prijatelj obitelji“

Ministarstvo za demografiju dodijelilo je u utorak priznanje „Poslodavac prijatelj obitelji" za 2019. godinu poduzećima s najkvalitetnijim rješenjima u promišljanju kako biti kvalitetan partner zaposlenicima te im osigurati više od propisanih radnih uvjeta.

U kategoriji velikih poduzeća Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dodijelilo je priznanje Privrednoj banci Zagreb, a u kategoriji srednjih poduzeća priznanje je dodijeljeno 24 sata.

Laka Spika primila je priznanje u kategoriji malih poduzeća,  a Megatrend poslovne usluge u kategoriji mikro poduzeća.

Sudjelovanjem u projektu te dodatnim pogodnostima koje poslodavci osiguravaju zaposlenicima podiže se svijest o važnosti potreba društva i zaposlenika te se kroz kvalitetne programe skrbi za zaposlenike i inovativna rješenja podiže kvaliteta poslovanja.

Senzibilizacija poslodavaca i javnosti

Cilj projekta je senzibilizacija poslodavaca i javnosti za razumijevanje potreba zaposlenih majki i očeva, poticanje društva na zaštitu i osnaživanje obitelji te isticanje pozitivnih mjera koje poslodavci provode, a usmjerene su na poboljšanje kvalitete života zaposlenika.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković istaknula je da se podržavajući roditelje gradi ljudski kapital i stvaraju čvrste osnove za napredak i rast cjelokupnog društva. Dodala je da svi pokazatelji upućuju na to da zaposlenici kojima poslodavac daje priliku uskladiti privatne i poslovne obveze postižu bolje i efikasnije rezultate.

„Istovremeno se kroz poticanje kvalitetnijeg obiteljskog života doprinosi jačanju svijesti o obitelji kao temelju društva, a upravo se na tome temelji demografska obnova koja je ključni državni prioritet i može se postići zajedničkim djelovanjem svih dionika javnog, društvenog i poslovnog sektora“, poručila
je ministrica.

Poticanje društveno odgovornog poslovanja kod poslodavaca koji prepoznaju direktnu povezanost usklađenog obiteljskog života s radnim potencijalom i učinkom svojih zaposlenika, trajno je, kaže, opredjeljenje Ministarstva, usmjereno na dugoročne pozitivne učinke na zaposlenike, obitelj i poslodavce.

Osnaživanje prava radnika

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je da će globalne promjene u svijetu rada uzrokovane razvojem novih tehnologija te njihovi utjecaji na poslovne procese biti jedni od pokretača rasprave za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.
 
Pri tome će, dodao je, naglasak biti stavljen na dodatno osnaživanje prava radnika, njihovu zaštitu i socijalnu sigurnost te zaštitu na radnom mjestu i ostvarivanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

Potrebno je, ističe, dodatno podići fleksibilnost u okviru radnih odnosa, osvijestiti pozitivne učinke i važnost mentalnog i fizičkog zdravlja kao komponente jednako važne za zaposlenike, poslodavce i gospodarstvo u cjelini.

„Upravo ova priznanja koja se danas dodjeljuju pokazuju da u Hrvatskoj danas ima poslodavaca koji sami prepoznaju navedene ciljeve i implementiraju ih u svoje poslovanje“, ustvrdio je Aladrović.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Vesna Bedeković