Ćorić: Ne dolazi u obzir veće povećanje cijena mliječnih proizvoda

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u četvrtak je nakon sjednice Vlade rekao da neće biti većih povećanja troškova za građane zbog uvođenja povratne naknade od 0,50 kuna za prikupljenu ambalažu volumena 0,2 litre za tekuće mliječne proizvode i pića.

„Što se tiče proizvođača, odnosno svih onih koji proizvode stavljaju na tržište, oni su tretirani na isti način. Manipulativna naknada koja će se naplaćivati na mliječne proizvode bit će dvije lipe i to je jedina naknada koju će naš građanin, koji kupi bocu mlijeka i u konačnici je vrati, trebati platiti“, objasnio je ministar Ćorić.

Nikakvo veće povećanje cijene ne treba doći u obzir, tvrdi, jer se naknada od 0,50 kuna odnosi na depozitni sustav te će biti vraćena kupcu onog trenutka kad kupljenu ambalažu vrati na za to predviđeno mjesto. Ističe da su potrošači svjesni potrebe zaštite okoliša i da se ovom izmjenom uredbe vraća depozitni sustav koji je obuhvaćao i ambalažu nekih mliječnih proizvoda do 2015. godine.

Depozitni sustav se pokazao vrlo uspješan

„Depozitni sustav u Hrvatskoj se pokazao vrlo uspješan zato što preko 80 posto svih ambalaža koja uđe u depozitni sustav, iz njega i izađe“, istaknuo je Ćorić.

Što se tiče odgode primjene Uredbe o gospodarenju otpadnom ambalažom do iduće godine, Ćorić ističe da time uvažavaju zalihe proizvoda u skladištima proizvođača i distributera te svima daju vremena da prilagode svoje poslovne politike.

„Ne želimo narušavati odnose na tržištu, želimo jasno poručiti da je cilj vrlo jasan - očistiti Hrvatsku i učiniti Lijepu Našu još ljepšom“, poručio je.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Tomislav Ćorić