Plenković: U Dubrovniku ostvarena sinergija Grada i Vlade

U povodu blagdana svetog Vlahe i Dana grada u nedjelju je na svečanoj sjednici dubrovačkoga Gradskog vijeća predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao kako je u Dubrovniku ostvarena sinergija ambicije Grada i Vlade RH u operativnoj i projektnoj suradnji, ponajprije u korištenju sredstava Europske unije.

"Ono što je nekad značila sloboda, danas znači pametno pozicioniranje u novim okolnostima, u kojima ćete znati upravljati glavnim resursom turizmom, smanjenjem nezaposlenosti i rastom zaposlenosti, a vodeći i računa o onima koji su najviše dali za tu slobodu, hrvatskim braniteljima", rekao je Plenković na svečanoj sjednici u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku.
 
Istaknuo je kako je sve to motiv za zajednički daljnji rad, prije svega na završetku projekta Pelješkog mosta.
 
"To nije samo prometni, već i europski i državnički projekt ove generacije, koji će ostati s nama zauvijek", rekao je premijer Plenković.
 
Navodeći brojne projekti, poput izgradnje vrtića, škola, studentskih domova, pročistača, cesta, ulaganja u energetsku infrastrukturu, kao i objavljenog natječaja za Lapadsku obalu u iznosu 70 milijuna kuna, Plenković je poručio kako su Vlada i Grad ostvarili sinergiju između ambicije i želje da Dubrovnik bude “pametan grad” u pogledu održivosti razvoja.
 
,,Iskoristit ćemo hrvatsko predsjedanje da dio aktivnosti bude i u Dubrovniku. Ministrica kulture imat će konferenciju posvećenu rizicima kulturne baštine, teme s kojom se suočava i ovaj grad, što je još jedna poruka koliko su Dubrovnik i njegovo kulturno nasljeđe važni'', kazao je.
 
Naglasio je da je Vlada pružila operativnu, financijsku i projektnu suradnju u većoj mjeri nego ikada ranije i tu će politiku nastaviti jer jedino decentralizacijom, nacionalnom potporom za provedbu projekata i europskim fondovima možemo ostvariti uspješan i ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske.
 
Franković: Postavljamo nove kriterije u upravljanju turizmom, a naše napore sve više prepoznaju svjetska stručna javnost i mediji
 
Dubrovački gradonačelnik Mato Franković u govoru je naglasio kako Dubrovnik i u 2020. godini ima rekordan proračun, ali da se pogrešno u Hrvatskoj smatra da je "grad izobilja".
 
„Kao da smo ' hrvatski El Dorado ' pa nam se često zbrajaju grijesi koji niti nisu naši. Ni rekordan proračun nije dostatan za sve što treba kako bismo izjednačili kvalitetu života u svim dijelovima grada“, istaknuo je Franković te naveo ulaganja u stambeno zbrinjavanje, obrazovanje, školstvo te sportsku infrastrukturu.
 
"Postavljamo nove kriterije u upravljanju turizmom, a naše napore sve više prepoznaju svjetska stručna javnost i mediji. Znamo koristiti europska sredstva, što je dosad bilo zapostavljeno, a osigurali smo preko 100 milijuna kuna bespovratnih sredstava", zaključio je Franković.
 
Govore su održali i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić te dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.
 
Prigodno dodijeljene Nagrade Grada Dubrovnika
 
Nagrada Grada Dubrovnika za životno djelo pripala je predsjedniku Jedriličarskog kluba Orsan i dugogodišnjem sportskom djelatniku Marinku Mikulandri te postumno fotoreporteru pok. Milu Kovaču, dok su Nagradu Grada Dubrovnika za 2019. godinu dobili novinar i predsjednik Društva dubrovačkih pisaca Boris Njavro, dopredsjednik VK Jug AO Željan Konsuo, odvjetnik iz Milana te veliki prijatelj Dubrovnika i Hrvatske Cristiano Pambianchi, novinar Mario Bukvić, kao i Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku.
 
Među uzvanicima na svečanoj sjednici bili su dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, ministri i državni tajnici u Vladi RH te zastupnici u Hrvatskom saboru, kao i predstavnici vjerskih zajednica, diplomatskog zbora i brojni drugi.
 
Premijer Plenković poslijepodne će sudjelovati  na otvaranju Feste svetog Vlaha i na Večeri od Kandelore gdje će mu se pridružiti predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.
 
Izvor: Hina / Vlada


Pisane vijesti | Andrej Plenković