Ministrica Vučković u Opuzenu o udruživanju poljoprivrednika u proizvođačke organizacije

"Ministarstvo poljoprivrede radi na izradi novog akta u području proizvođačkih organizacija, a cilj je olakšati udruživanje proizvođača," istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja se u utorak u Opuzenu sastala s predstavnicima više gradova i općina s tog područja. 
 

Ministrica Vučković je s predstavnicima gradova Opuzena, Metkovića i Ploča te općina Slivno, Kula Norinska, Pojezerje i Zažablje te s desetak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s tog područja uz ostalo razgovarala o financiranja lokalnih projekata, strategiji razvoja poljoprivrede, planu raspolaganja i upravljanja poljoprivrednim zemljištem na tim područjima te udruživanja poljoprivrednika u proizvođačke organizacije.

"Ministarstvo poljoprivrede aktivno radi na izradi novog podzakonskog akta u području proizvođačkih organizacija. Cilj je olakšati udruživanje proizvođača i kapacitiranje sa svrhom kvalitetnije pripreme prije javljanja na natječaje za mjere Programa ruralnog razvoja i korištenja financijskih sredstava za njihov rad. Naglasak će biti na stvaranju sektorskih organizacija kao modela uspješnih organizacija koje integriraju temeljnu proizvodnju, proizvodnju sirovine te preradu i/ili trgovinu. Povezivanje i udruživanje pravi je način za rast i razvoj, pa tako potičemo udruživanja primarnih proizvođača u proizvođačku organizaciju pomoću mjere 9," istaknula je ministrica poljoprivrede.

Po podacima Ministarstva, u Hrvatskoj trenutno djeluje 17 priznatih proizvođačkih organizacija u 8 različitih sektora, a ukupno broje 700 članova.

Proizvođačka organizacija kojoj je odobren poslovni plan na početku rada može koristiti potpore kroz mjeru 9 "Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija", a članovi proizvođači pojedinačno mogu ostvarivati dodatne prednosti prilikom prijave na neke druge mjere Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.

Turistički razvoj OPG-ova

Tijekom radnog sastanka u Opuzenu razgovaralo se i o planovima raspolaganja poljoprivrednim zemljištem gradova Opuzena, Metkovića i Ploča te općina Slivno, Kula Norinska, Pojezerje i Zažablje, kao i o razvoju lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kroz turizam.

Ministarstvo ističe da je s krajem siječnja ove godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bilo aktivno ukupno 8.035 OPG-a, od kojih njih 80 ima registriranu jednu ili više dopunskih djelatnosti, pri čemu njih 18 ima registriranu dopunsku djelatnost pružanja ugostiteljskih usluga u objektima, još devet OPG-ova ima evidentiranu dopunsku djelatnost pružanja turističkih usluga, a četvero od njih ima registrirane obje djelatnosti.

Po podacima Ministarstva, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je kroz tip operacije 6.2.1. "Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti" odobreno 25 projekata u iznosu od gotovo 9,3 milijuna kuna, od toga za ulaganja u turizam u ruralnom razvoju 24 korisnika u iznosu 8,9 milijuna  kuna. Kroz tip operacije 6.4.1. "Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima" odobrena su tri projekta u iznosu od 2,7 milijuna kuna, pri čemu su za ulaganja u turizam u ruralnom razvoju odobrena dva projekta u iznosu 1,8 milijuna kuna.

Vodoopskrbni podsustavi Majkovi i Dubravica

U općini Dubrovačko primorje jedna od važnih tema razgovora bila je izgradnja vodoopskrbnog podsustava Majkovi i Dubravica, ukupne duljine 5250,06 metara čime bi se osigurala redovita vodoopskrba kvalitetnom pitkom vodom stanovnicima naselja te na taj način omogućilo povećanje životnog standarda stanovništva.

Nakon sastanaka u općini Dubrovačko primorje i Opuzenu, ministrica Vučković je posjetila Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, a razgovaralo se o zajedničkim projektima Instituta i Ministarstva poljoprivrede, koje se temelje na provedbi višegodišnjih monitoringa za praćenje stanja stokova te ciljanih kratkoročnih ili višegodišnjih studija koje se provode po potrebi, kao i budućim istraživačkim projektima važnima za ribarstvo.

Izvor: Hina / Vlada
 

Pisane vijesti | Poljoprivreda | Marija Vučković