Plenković: Hrvatska pripravna za sve mjere koje treba poduzeti u prevenciji širenja koronavirusa

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak kako je Hrvatska pripravna za sve mjere koje treba poduzeti u prevenciji širenja koronavirusa, u što uključuje i koordinaciju aktivnosti s talijanskom vladom.
 
"Obavio sam večeras konzultacije sa svim kolegama na sastanku stožera na kojem su bili predstavnici ministarstava zdravstva, unutarnjih poslova i obrane, Državnog inspektorata i Civilne zaštite. Sve što trebamo poduzimati je u punoj pripravnosti svih službi, u komunikaciji smo s talijanskom vladom, od koje nastojimo dobiti sve relevantne informacije s obzirom na dinamiku zbivanja u nekoliko sjevernotalijanskih regija", izjavio je premijer.
 
Tvrdi i kako je Hrvatska pripravna za sve mjere koje treba poduzeti, a najavio je i svakodnevne susrete Kriznog stožera o prevenciji širenja koronavirusa kao i to da će ministar zdravstva Vili Beroš u utorak poslijepodne otputovati u Rim na sastanak ministara zdravstva Italije i susjednih zemalja, kako bi koordinirali aktivnosti.
 
Također, u utorak ujutro će u Vladi biti sastanak Nacionalnog stožera Civilne zaštite kojeg je Vlada osnovala prošlog tjedna, tako da svi akteri budu u punoj pripravnosti, zaključio je Plenković.

Izbjegavati poteze koji dijele društvo

Upitan kako gleda na spaljivanje lutke gay para u Imotskom, kazao je: "Točno onako kako smo priopćili. To je moj stav. Mi smo bili u Londonu i organizirali ovo priopćenje koje mislim da je pokrilo stvar u cijelosti". 

"Mi smo vidjeli svega kod ovih naših karnevala. Ja sam već puno puta bio zapaljen. Ja nemam nikakav problem s time. Ono što je poruka da bilo koje poruke ovog tipa prema bilo kojoj manjini u Hrvatskoj po meni nisu nešto osobito niti duhovite niti zabavne. I to je ono što je ključ naše poruke i mislim da trebamo izbjegavati bilo kakve poteze koji dijele društvo, koji vrijeđaju nečije dostojanstvo, a u konačnici bilo je toga poprilično i sa nekih drugih strana pa bi bilo dobro da su oni koji su glasni danas
budu glasni i tada", dodao je. 

Osvrnuo se i na pismo Europskog parlamenta, a koje je potpisao i Manfred Weber u kojem izražava zabrinutost vezano uz manjak vladavine prava u Mađarskoj i Poljskoj za vrijeme hrvatskog predsjedanja.

"Ne vidim ništa tu neuobičajeno. Cijela procedura ide i prema Poljskoj i prema Mađarskoj sasvim redovitim postupkom. Nećemo imati nikakvih problema s Weberom. Procedura u Vijeću je jedno, a procedura u Europskom parlamentu je nešto drugo", rekao je Plenković. 

Izvor: Hina / Vlada
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković