Vučković na 5. Nacionalnoj poljoprivrednoj konferenciji "Slavonika": Ulaganja u poljoprivredu moraju donijeti napredak

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je danas kako su u Osječko-baranjskoj županiji, putem Programa ruralnog razvoja, ugovoreni projekti vrijedni više od 1,8 milijardi kuna, dok je isplaćeno više od 1,19 milijardi kuna te da je nesumnjivo da takva ulaganja, osobito investicijska, moraju donijeti napredak.

Otvarajući 5. Nacionalnu poljoprivrednu konferenciju "Slavonika" ministrica Vučković kazala je da, ako se tome iznosu pribroje izravna plaćanja, kao doprinos stabilizaciji dohotka poljoprivrednika, onda uložena sredstva iz dva programa iznose oko 5,4 milijardi kuna, od čega je isplaćeno 4,7 milijardi kuna.

S obzirom da je moto ovogodišnje konferencije "Poljoprivreda i mladi" Vučković je izvijestila, kako je broj mladih poljoprivrednika koji imaju manje od 41 godine u posljednje tri godine veći za dvije tisuće.

Ako govorimo o poljoprivrednicima koji imaju manje od 34 godine, takvih poljoprivrednika je oko sedam tisuća, i oni se pokazuju uspješnijim, lakše koriste nove tehnologije, bolje se umrežavaju, raspolažu s većim stočnim fondom, pokazuju veću otpornost na nepogode i veću produktivnost u odnosu na prosjek hrvatskog gospodarstva, istaknula je.

Upozorila je da zabrinjava podatak da na jednog mladog poljoprivrednika dolazi više od pet koji su stariji od 65 godina, što je "opasnost, ali i prilika za intervenciju u idućem programskom razdoblju, kako bismo osigurali generacijsku obnovu hrvatske poljoprivrede".

Digitalizacija hrvatske poljoprivrede

Poručila je kako "bez digitalizacije nema povećanja konkurentnosti i produktivnosti hrvatske poljoprivrede, ali ni doprinosa razvoju vitalnih ruralnih zajednica, jer je teško očekivati da će mladi poljoprivrednici, bez takvog pristupa, osjećati želju i motiv biti dio sektora poljoprivrede".

Podsjetila je kako je Ministarstvo u prosincu prošle godine odlučilo uspostaviti elektronsku poljoprivrednu karticu (EPK), istaknuvši kako su provedena testiranja i da će prva faza zamjene svih postojećih kartica, zelene kartice te kartica za plavi dizel i korištenje zaštitnih sredstava, biti gotova u 2020. godini.

"Naši poljoprivrednici koji to budu željeli moći će ove godine podnijeti jedinstveni zahtjev za potpore ruralnog razvoja u potpuno elektronskom obliku i s digitalnim potpisom", kazala je ministrica Vučković.

Najavila je kako će se uspostaviti jedinstveni registar poslovnih subjekata u poljoprivredi, što  je proces koji će se odvijati nekoliko godina u više faza, a jučer je u savjetovanje upućen natječaj za nabavu sustava cjelokupnog elektronskog savjetovanja "e-savjetnik".

"Elektronski sustav će nadograditi postojeće ljudske kapacitete, bit će dostupan u svakom selu, a za novi program ruralnog razvoja, Ministarstvo razvija i posebni koncept pametnih sela, za koji se nadamo da će biti prepoznat kroz ovaj program te vjerujem da će pridonijeti atraktivnosti ovog posla i ostanku mladih", kazala je ministrica.

Govoreći u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, Vučković je u izjavi novinarima rekla da je do sada zaprimljeno 430 programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, od kojih je na oko 250 dana suglasnost. Napominje kako u Ministarstvu sada rade na pokušaju smanjivanja administrativnih opterećenja za niz najvažnijih zakona iz ovoga resora, a ne samo za ovaj.

U sklopu konferencije "Slavonika" uručena su priznanja „Inspiriramo poljoprivredu“ pojedincima koji su svojim radom doprinijeli boljoj percepciji poljoprivrede, ali jednako tako i inspirirali brojne poljoprivrednike da organiziraju ili reorganiziraju svoje poslovanje nabolje. 

Priznanja su dobili Mirta Milas i Martin Vuković s Hrvatskog radija, Zdenka Rupčić iz Glasa Slavonije, Vedran Stapić iz Agrokluba, Vlatko Grgurić s Hrvatske radiotelevizije i Miroslav Kuskunović, donedavni urednik portala Agrobiz. Posthumno priznanje dodijeljeno je pokojnoj novinarki i urednici Agroglasa Roberti Sorić. 

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Marija Vučković