Beroš: Zdravstveni sustav pripremamo za eventualnu 3. fazu širenja virusa

Nakon sastanka predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministara s članovima Nacionalnog kriznog stožera, situaciju s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj komentirali su u razgovoru s novinarima ministar zdravstva Vili Beroš i ministar financija Zdravko Marić.

Ministar zdravstva Beroš izjavio je da Vlada priprema širok niz mjera i odluka kako bi zdravstveni sustav bio podignut na višu razinu i bio pripravan odgovoriti na eventualnu 3. fazu širenja koronavirusa koja znači da je dokazana njegova lokalna transmisija.
 
"Razgovarali smo o paketu sektorskih mjera koje Vlada promišlja kao odgovor na novonastalu situaciju, a u okviru zdravstvenog segmenta", naglasio je Beroš. Razgovaralo se, dodao je, o različitim odlukama koje je potrebno donijeti da pripravnost zdravstvenog sustava podignemo na jednu višu razinu.
 
Hrvatski zdravstveni sustav je u ovom trenutku u drugoj od pet faza reakcije na širenje koronairusa, a Beroš objašnjava kako "ulazak" u treću fazu znači da se treba dogoditi dokazana lokalna transmisija virusa.
 
"Razgovarali smo o odlukama koje je potrebno donijeti, i već su napisane, kako bi omogućili da se zdravstveni sustav podigne na jedan viši nivo, da mobiliziramo po potrebi ljudske i druge resurse, da bi bili spremni dogovoriti u punom smislu na tu treću fazu", poručio je ministar zdravstva.
 
Marić: Dvostruko veći promet u maloprodaji, robe dovoljno
 
Ministar financija Zdravko Marić kazao je da je u trenutnoj situaciji očuvanje ljudskih života osnovni cilj, no da se ne smije zanemariti ni gospodarski dio.
 
Naveo je da je tijekom jučerašnjega dana u Hrvatskoj izdano 98 posto više fiskaliziranih računa nego istoga datuma prošle godine, promet u maloprodaji je udvostručen i taj trend se nastavlja.
 
"Jučer je izdano 98 posto više fiskaliziranih računa nego na isti dan prošle godine. Jutros su me zvali maloprodajni lanci i rekli da se taj trend nastavlja."
 
Naglasio je da robe ima dovoljno, ali da treba osigurati njezinu normalnu distribuciju. Rješenje se, kako je rekao, razmatra i trebalo bi biti spremno početkom tjedna.
 
Istaknuo je kako je dobro što su među najtraženijim artiklima mnogi koji se proizvode u Hrvatskoj.
 
Pohvalio je blagajnice, skladištare i transportne radnike. Oni po njegovim riječima zaslužuju veliko poštovanje te im treba omogućiti da i dalje normalno rade.
 
Na pitanje je li moguće da Vlada ograniči kupovinu za građane, Marić je rekao da u trenutnim okolnostima u obzir mogu doći i mjere koje su inače nezamislive.

''Nešto i na tom tragu ćemo napraviti, razmišljali smo pa ćemo složiti nešto u skladu sa zakonom. Ne smijemo zaboraviti da smo mi država, pa i u najgorim situacijama i trebamo poštovati zakone. U ovakvim okolnostima puno toga što je do jučer bilo nezamislivo postaje zamislivo. Treba razmotriti svaku mjeru koja će u datom trenutku pomoći hrvatskim građanima'', kazao je.
 
Ponovio je kako se idući tjedan očekuju konkretne Vladine mjere pomoći gospodarstvu. One se odnose na odgodu plaćanja poreza na dohodak, poreza na dobit i doprinosa. Osigurat će se, kako je rekao, normalno funkcioniranje lokalne samouprave koja će biti pogođena smanjenjem prihoda i to izmjenama u Zakonu o izvršenju državnog proračuna. 
 
Slično će, kaže Marić, biti i u pogledu funkcioniranja Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje, jer je zdravstveni doprinos njegov integralni prihod.
 
Izvijestio je da se osmišljavaju kreditne linije za obrtna sredstva te reprogrami i moratoriji kredita za one koji su u problemima, ali i za one koji su pod pozitivnim pritiskom zbog nagloga rasta prometa, kako bi mogli platiti dobavljačima.
 
Zasad ne idemo u rebalans
 
Upitan razmatra li se rebalans proračuna, odgovorio je da trenutno nema osnove za to, no kako su štete po proračun neminovne o čemu će se više znati krajem ožujka.
 
''U ovom trenutku prihodi proračuna pokazuju sliku prije nego je izbio koronavirus. Svi efekti vidjet će se krajem ožujka'', rekao je ministar finanicja te poručio da će pravovremeno obavijestiti javnost o svemu.
 
Marić ne isključuje odgodu plaćanja kreditnih rata i režija kao pomoći stanovništvu, napominjući da je potonje u ovlasti lokalnih vlasti.
 
Smatra da je aktualno slabljenje kune u odnosu na euro pod kontrolom nadležnih institucija, konkretno HNB-a te  da će se adekvatno reagirati na sve efekte koji se događaju na tržištu deviza i koji bi mogli imati utjecaj na tečaj kune.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Vili Beroš