Božinović: Situacija u Hrvatskoj glede koronavirusa za sada još dobra

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je jutros uoči sastanka u Vladi, kako je situacija u Hrvatskoj glede koronavirusa još uvijek dobra, a spremni su i na oštrije mjere ako dođe do eskalacije, ali tako da gospodarstvo ne stane.

"Situacija oko Hrvatske nije dobra. U ovom trenutku još uvijek stvari držimo u dobroj mjeri. Međutim, ukoliko stvar u Europi bude eskalirala, naravno da ćemo i mi predlagati i donositi oštrije mjere, ali uvijek balansirano na način da život, odnosno gospodarstvo, ne stane jer ne smije stati", izjavio je ministar Božinović, uoči sastanka premijera Andreja Plenkovića i ministara s Nacionalnim stožerom Civilne zaštite RH u Vladi.

Sve što smo napravili s ministrima unutarnjih poslova Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Slovenije omogućilo je opskrbu građanima svih zemalja na ovom području i to je nešto od čega ne smijemo i nećemo odustati, dodao je.

Što se tiče mjera unutar Hrvatske, Božinović je ponovio da neprekidno o svemu razgovaraju, promišljaju i donose odluke o najboljem interesu zaštite zdravlja hrvatskih građana.

Upitan jesu li već danas spremni na uvođenje dodatnih mjera, rekao je kako to ne može točno reći, ali, naglasio je, spremni su na to u svakom trenutku, ovisno o procjeni.

"Da bi procijenili, moramo imati i ovakve sastanke i koordinacije jer se svaki problem mora sagledati iz više smjerova. Do sada je to pokazalo dobre rezultate i ja se nadam i uvjeren sam da ćemo sigurno donositi najracionalnije odluke u svakom trenutku", zaključio je Božinović.

Što se tiče dolazaka privatnih, fizičkih osoba, rekao je da je to u velikoj mjeri svedeno na minimalne brojke.

Apelirao je na hrvatske građane da ovo nije trenutak za odlazak u inozemstvo, kao što nije ni trenutak da ljudi izvana, uključujući i Hrvate koji rade u Europi, dolaze u Hrvatsku.

"Države na dnevnoj bazi donose nekakve mjere i možete se naći u situaciji koja vam u ovom trenutku i ne pada na pamet, primjerice da se ne možete vratiti u zemlju iz koje ste došli", objasnio je Božinović.

Naglasio je kako je potrebno sačuvati hladnu glavi i razum, svatko za sebe donijeti razumne odluke, brinuti o osobnoj higijeni i ponašati se sukladno uputama.

Vlada je u subotu navečer na telefonskoj sjednici donijela Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode među kojima su osnovni prehrambeni proizvodi, sredstva za higijenu, zaštitna odjeća, medicinske potrepštine, posteljno rublje i slično.

"Ovo sigurno nije trenutak kada bi bilo tko u biznisu trebao razmišljati o tome kako dodatno zaraditi u jednoj izvanrednoj situaciji i to nećemo dopustiti", poručio je ministar. 

 

Izvor: Hina / Vlada



Pisane vijesti | Davor Božinović