Obuljen Koržinek: Moramo osigurati nastavak kulturnog života

Što se sve čini da se u ovoj krizi pomogne sektoru kulturne industrije govorila je u emisiji Tema dana, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Posljedice epidemije koronavirusa od prvog su dana pogodile kulturnu scenu u Hrvatskoj. Zatvorena su kazališta, kina, muzeji, koncertne dvorane. Ali to ne znači da u Hrvatskoj nema kulture. Zahvaljujući brojnim umjetnicima - predstava, izložba ili koncert mogu se pogledati preko interneta, iz vlastitog doma.
 
Ministrica je rekla kako je kultura bila prva na udaru zabrana koje su se dogodile u Hrvatskoj.
 
Mjera HZZ-a za male i srednje poduzetnike u kulturi
 
"Mnogi umjetnici su preko noći ostali bez primanja i morali smo se odmah pokrenuti. U prvom redu, dali smo veću fleksibilnost u korištenju programskih sredstava Ministarstva kulture, a to je oko 70 milijuna kuna koje se nalaze u sektoru," rekla je i dodala kako su dopustili da se taj novac u prvom redu koristi za samostalne umjetnike, honorarce i one koji nemaju nikakve izvore prihoda.
 
Naglasila je kako je ministarstvo odgodilo reviziju prava statusa umjetnika, kako je uključilo u mjeru Hrvatskog zavoda za zapošljavanje male i srednje poduzetnike u kulturi, ali i sve samozaposlena umjetnike. Oni mogu aplicirati za mjeru čuvanja radnog mjesta od 3 250 kuna.
 
"Za sada imamo oko 200 prijava i to je mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za one koji mogu dokazati da su zbog COVID-a ostali bez primanja," rekla je ministrica.
 
Istaknula je kako je veliki broj projekata, festivala i manifestacija za ovu godinu zaustavljen, ali ponovila je kako se ta sredstva mogu iskoristiti za plaćanje honorara samostalnih umjetnika koji nemaju drugih izvora prihoda.
 
Rekla je kako su ovim najviše pogođeni honorarci koji rade od projekta do projekta, nisu samostalni i samozaposleni te su ostali u potpunosti izvan bilo kakvog registra. Naglasila je kako ministarstvo pokušava naći način da im pomogne.
 
Kultura na internetu
 
Ministrica je kazala kako je trenutno puno kulture na internetu, što je dobro, i zahvalila se umjetnicima koji dijele svoje sadržaje.
 
"Ne zaboravimo da su te predstave jedini prihod tih umjetnika. Oni sada besplatno dijele predstave, ali to je ono od čega oni žive," rekla je ministrica i dodala kako nakon implementacije svih mjera, ministarstvo ide s natječajem za on line kulturu kako bi honorirali one koji dijele ili stvaraju on line sadržaje i to će biti još jedna dodatna pomoć kako bi se preživjelo ovo razdoblje.
 
Obuljen Koržinek je rekla kako je za srijedu sazvala sastanak svih ministara kulture EU na kojem će se analizirati mjere koje se donose na nacionalnim razinama, ali i razgovarati o tome što se može učiniti na razini Europske komisije.
 
"Moramo razmisliti o tome kako ćemo osigurati nastavak kulturnog života u promijenjenim okolnostima za koje nije izvjesno koliko dugo će trajati," naglasila je.
 
Štete od potresa na kulturnim dobrima u Zagrebu

Istaknula je kako su neki festivali otkazani, a neki odgođeni, ali se u dogledno vrijeme očekuje da oni budu zamašnjak hrvatske kulturne produkcije.
 
Što se tiče šteta na kulturnim dobrima nakon potresa u Zagrebu, ministrica je rekla kako su one ogromne te kako će se idući tjedan krenuti s procjenama.
 
"U prvom redu ćemo ići s hitnim sanacijama tamo gdje moramo spriječiti daljnje uništenje i urušavanje. Obnova će trajati godinama, ali je važno da ne srljamo već da se sve radi u dogovoru sa strukom," naglasila je ministrica Nina Obuljen Koržinek.
 
Izvor: HTV / Vlada

Pisane vijesti