Cappelli za HRT: Budućnost Hrvatske je u zdravstvenom turizmu

Ministar turizma Gari Cappelli u HRT-ovoj emisiji "Tema dana" otkrio je da je na održanoj konferenciji s ministrima turizma EU dogovorena mobilnost, odnosno da će se moći iz jedne zemlje putovati u drugu.

Cappelli je rekao da su bitna pitanja kojim putem će se putovati, jer nismo svi na istoj razini problema, odnosno nemamo svi isti broj zaraženih koronavirusom.

Naglasio je da je Hrvatska s još dvije, tri zemlje napravila iskorak te da smo prepoznati jer smo vodili sjajnu politiku.
 
Hrvatska prepoznatljiva po dobrim rezultatima u borbi protiv Covida-19
 
"Uz velike restrikcije i sve ono što smo radili, "stezali remen" kao što se kaže, postali smo prepoznatljivi i svi žele doći u Hrvatsku", istaknuo je.

Dodao je da će protokol putovanja biti na razini Europske unije.

"Mi ćemo kao i ostale zemlje raditi na bilaterali. Mislim da je to u redu, pogotovo sa zemljama s kojima smo susjedi", naglasio je Cappelli.

Dodao je da ćemo sa Slovenijom nastojati dogovoriti sve u iduća dva tjedna. Naglasio je da ćemo pokušati, do kraja petog mjeseca, otvoriti granice sa Slovenijom i imati zajednički dogovor o tome, naravno uz dogovor epidemiologa.

Capelli je rekao da nikome neće dolazak biti zabranjen, ali da je pitanje hoće li neke zemlje puštati uopće svoje građane da izađu iz svojih zemalja.

"Italija će na kraju petog mjeseca otvoriti svoje granice za svoje županije, jer još uvijek nemaju međužupanijsko i regionalno povezivanje. Dok to ne naprave, bit će vrlo teško izaći iz Italije", dodao je ministar.
 
Nema velikih otkazivanja za srpanj, kolovoz i rujan

"Razgovaramo desetak dana sa Česima, premijer je zvao svoje kolege i iz Mađarske, Austrije, razgovara se dakle otvoreno i bilateralno", poručio je.

Ministar Cappelli je istaknuo da je vrlo važno da profunkcionira jug Hrvatske i da ga ne ostavimo bez ikakvih kanala i povezivanja.

Naglasio je da za srpanj, kolovoz i rujan nema velikih otkazivanja.

"Nema možda puno novih rezervacija, ali mogu vam reći da se zadnja tri, četiri dana na tržištima nešto malo pokrenulo na tržištima s kojima najviše pregovaramo", dodao je.

Cappelli je kazao da za Hrvatsku interes pokazuju njemački i austrijski mediji. Što se hrvatskih turista tiče, Cro karticom ćemo ih poticati da ostanu ljetovati u Hrvatskoj.

Na kraju, Cappelli ističe da je budućnost Hrvatske u zdravstvenom turizmu.
 
(Izvor: HRT/Vlada)


Pisane vijesti | Gari Cappelli