Medved u Temi dana: Detalji današnjeg protokola usklađivani i koordinirani s Uredom predsjednika, MORH-om i MUP-om

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved govorio je u HTV-ovoj Temi dana o Bljesku, jednoj od najvećih pobjeda u Domovinskom ratu.
 

U manje od 32 sata, sedam tisuća dvjesto hrvatskih vojnika i policajaca oslobodilo je oko 500 četvornih kilometara okupiranog teritorija zapadne Slavonije. Prisjećamo se posebno 51-og poginulog i više od 160 ranjenih.
 
Ovogodišnje 25-o obilježavanje operacije Bljesak održalo se u skladu s aktualnom situacijom vezanom uz epidemiju koronavirusa. No, obljetnicu je obilježio incident koji se dogodio i prije nego što je službeni protokol krenuo. Predsjednik Zoran Milanović napustio je Okučane odmah nakon dolaska jer su neki sudionici ceremonije, koji su trebali polagati vijence - nosili obilježja HOS-a.
 
Ministar branitelja Tomo Medved naglasio je kako je zapadna Slavonije 1991. godine podnijela veliku žrtvu i postrojbe hrvatske vojske i policije te su godine započele oslobađanje iste, no potpisivanjem Sarajevskog primirja, ta je operacija zaustavljena.
 
"Hrvatska vojska i policija bila je 1995. godine dobro uvježbana i opremljena, na osnovi zapovjedi predsjednika Tuđmana, započeli su operaciju Bljesak u kojoj je u manje od 32 sata oslobođena zapadna Slavonija, rekao je Medved.
 
Vraćen zrakoplov s kojim je Perešin preletio u Austriju
 
Naglasio je kako ovakve obljetnice donose velike emocije za branitelje.
 
Ministar se prisjetio na to kako je u operaciji Bljesak srušen avion Rudolfa Perešina.
 
"Ova je Vlada svim svojim naporima uspjela vratiti zrakoplov s kojim je preletio iz bivše vojske u Austriju. Taj zrakoplov kada je bio izložen ispred ministarstva obrane posjetilo je 110 tisuća ljudi i to je pokazatelj koliko je narod senzibiliziran za ove iznimno važne uspomene, naglasio je ministar.
 
Medved je komentirao i incident koji se danas dogodio u Okučanima.
 
Obljetnica obilježena dostojanstveno, u skladu s mjerama
 
"Postupanje predsjednika u ovoj prigodi bilo je neprimjereno. Ministarstvo je sve detalje usklađivalo i koordiniralo s Uredom predsjednika, Ministarstvom obrane i Ministarstvom unutarnjih poslova," rekao je Medved i dodao kako se nije moglo utjecati na određene detalje koje je predsjednik Milanović našao kao sporne.
 
"Poduzeli smo sve kako bismo organiziranje 25. obljetnice obavili u skladu s mjerama koje su na snazi i na dostojanstven način, naglasio je.
 
"Postupanje predsjednika Milanovića ne može ni na koji način biti prihvatljivo i očito je da predsjednik ove obljetnice koristi za upućivanje poruka o podjeli društva, što smatram da nije dobro," rekao je Medved.
 
Na pitanje je li, kako je predsjednik Milanović rekao, došlo do toga da se radi o namjernoj sabotaži, Medved je rekao kako to nije točno.
"Nije prvi puta da se ovo obilježje pojavljuje, a u konačnici i ova Vlada je osnovala Vijeće za suočavanje s prošlošću. Ovo što se dogodilo danas u Okučanima je na tragu preporuka toga vijeća," naglasio je ministar.
 
Izvor: HTV / Vlada
 

Pisane vijesti | Branitelji | Tomo Medved