Hrvatska će u globalnoj borbi protiv koronavirusa sudjelovati s 3 milijuna eura i s nekoliko istraživačkih projekata

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas, uz tridesetak drugih šefova država i vlada, na međunarodnoj Donatorskoj konferenciji za globalni odgovor na COVID-19 koja je okupila pedesetak država i na kojoj je prvog dana prikupljeno 7,4 milijarde eura. Konferenciju je vodila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen uz sudjelovanje predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa, glavnog direktora WHO-a Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa kao i predstavnika zaklada i institucija.

Cilj je konferencije da se prikupe sredstva radi financiranja istraživanja u dijagnostici, liječenju i na pronalasku cjepiva protiv novog koronavirusa, te radi jačanja sustava javnog zdravstva. Zajedničkim snagama želi se ubrzati razvoj, proizvodnju i široku dostupnost cjepiva za Covid-19.
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je da je Hrvatska kroz Zakladu za znanost već raspisala natječaj „Upravljanje zaraznim bolestima uzrokovanim koronavirusima te društvenim i obrazovnim aspektima pandemije" za dodjelu 14 milijuna kuna istraživačkim projektima. Najavio je osiguranje dodatnih milijun eura za globalni odgovor na krizu. Sredstva će se namijeniti za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i pristupa cjepivu te bolju dijagnostiku i terapiju za COVID-19.
 
Predsjednik Vlade podsjetio je u svom izlaganju na najstariju karantenu na svijetu koja je ustanovljena u Dubrovniku prije više od šest stoljeća, kao i na hrvatsko iskustvo na području javnog zdravstva i ulogu dr. Andrije Štampara u osnivanju Svjetske zdravstvene organizacije.
 
Kao područja na kojim Hrvatska također daje svoj doprinos globalnim naporima, predsjednik Vlade je spomenuo istraživanja na terapeutskom cjepivu koja su u tijeku na Mediteranskom institutu za istraživanje života u Splitu.
 
Istaknuo je također da su hrvatski znanstvenici prije nekoliko tjedana na Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ uspješno izolirali novi koronavirus SARS-CoV-2, što će zasigurno doprinijeti uspješnom uključivanju hrvatske znanstveno-istraživačke zajednice u globalne projekte.
 
Predsjednik Vlade je također podsjetio da će Hrvatska, kao zemlja koja trenutno predsjeda Vijećem Europske unije, kao i dosad nastaviti koordinirati mjere i aktivnosti Europske unije u nošenju s pandemijom koronavirusa.  

Pisane vijesti | Andrej Plenković