Ministrica Bedeković primila predstavnike Hrvatske komore medicinskih sestara

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković 13. svibnja 2020. godine u prostorijama Ministarstva održala je radni sastanak s predstavnicima Hrvatske komore medicinskih sestara. 

„Svjesni smo iznimnog truda koji su medicinske sestre i njegovateljice uz sve druge zaposlene radnike, uložile da bi se zaštitili korisnici smješteni u ustanovama socijalne skrbi i drugim pružateljima socijalnih usluga te im pružale kontinuiranu potrebnu njegu i skrb“, istaknula je ministrica Bedeković u uvodnom obraćanju.
 
Uz ministricu Bedeković, državnu tajnicu Mariju Pletikosu te suradnike na sastanku nazočili su predsjednik HKMS Mario Gazić i tajnica Komore Ljiljana Lujanac koji su predstavili stanje u uvjetima epidemije koronavirusa prema rezultatima provedenog istraživanja među medicinskim sestrama koje rade u sustavu socijalne skrbi.
 
Teme sastanka bile su nabavka zaštitne opreme u vremenu epidemije, status medicinskih sestara u sustavu socijalne skrbi kao i nedostatak kadra medicinskih sestara i moguće promjene propisa.
 
Ministarstvo je uz kontinuiranu komunikaciju s pružateljima socijalnih usluga te sukladno mogućnostima redovito nabavljalo zaštitnu opremu i sredstva za dezinfekciju za pružatelje socijalnih usluga.
 
U razdoblju od 20. ožujka do 13. travnja 2020. godine sukladno iskazanim potrebama Ministarstvo je distribuiralo pružateljima usluga zaštitnu opremu. Dio opreme je nabavljen iz donacija, a za dio opreme Ministarstvo je izdvojilo 721.000,00 kuna.
 
Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske dana 14. travnja 2020. godine upućen je adresar svih pružatelja socijalnih usluga (ustanove, obiteljski domovi i drugi osnivači) te od tada pružateljima socijalnih usluga zaštitnu opremu osiguravaju stožeri civilne zaštite jedinica područne (regionalne) samouprave, odnosno Grada Zagreba.
 
Svi dionici sastanka iskazali su zadovoljstvo započetim dijalogom, a sva na sastanku otvorena pitanja rješavat će se prema usuglašenom hodogramu.
 
Hrvatska komora medicinskih sestara dostavit će prijedloge koje će Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku razmotriti sukladno svojoj nadležnosti i mogućnostima te je dogovoreno kako će se o tome raspravljati na idućim sastancima.
 
Izvor: Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Pisane vijesti | Vesna Bedeković