Banožić: Za mjeru financiranja najamnina 52 milijuna kuna

U današnjoj emisiji A sada Vlada Hrvatskog radija, gost je bio ministar države imovine Mario Banožić.

Banožić je jučer najavio javni poziv Vlade za ljude čiji su stanovi uništeni u potresu, ali i onima koji mogu iznajmljivati stanove za potrebe tih ljudi.

"U skladu s odlukom Vlade od 14. svibnja, Ministarstvo državne imovine napisalo je uputu, a zatim i poziv koji je objavljen na službenim stranicama Vlade, Ministarstva državne imovine i u dnevnom tisku, kojim se pozivaju oštećeni građani i vlasnici stanova voljni dati svoje stanove u najam", rekao je ministar.
 
Uz javni poziv priloženi su obrasci i potrebni dokumenti

Dodao je da su  tom javnom pozivu poveznice na obrasce koje moraju dostaviti uz dokumente, prije svega, vlasnički list koji dokazuje da su bili vlasnici oštećene nekretnine, dok je za najmoprimce potreban ugovor koji  regulira odnos, potvrdu o prebivalištu ili boravištu, izjavu da su tog dana živjeli sa svojim ukućanima na tom mjestu, kao i izjavu da nemaju nekretninu u krugu od 20 kilometara od postojeće adrese.

"Osim navedenog, kada govorimo o kvadratima koji će im pripasti na temelju ovog javnog poziva, za osobu koja je samac, temeljem poticajne stanogradnje, ona ima pravo na 35 metara četvornih i za to se maksimalno po kvadratu plaća 70 kuna. Za svakog drugog člana obitelji dobiva se dodatnih 10 kvadrata puta sedamdeset kuna, rekao je i naveo da bi to značilo da je za samca maksimalni iznos 2450 kuna koje će Republika Hrvatska  financirati za stanarinu, dok bi za četveročlanu obitelj taj iznos bio 4550 kuna.

"Tako ćemo zbrinuti sve ljude koji imaju problem sa stanovanjem", naglasio je ministar.
 
Zahtjevi se fizički dostavljaju Ministarstvu državne imovine

Drugi dio poziva odnosi se na vlasnike stanova koji su ih voljni iznajmiti da se također jave na javni poziv. Oni trebaju dostaviti vlasnički list, potvrdu da nemaju dug prema Poreznoj upravi, te izjavu koja vrijedi i za stanare, a to je da dopuštaju da se njihovi podaci javno objave, s obzirom da će biti veliki interes javnosti za to kome su se dodijelila sredstva.

"Ovim javnim pozivom su obuhvaćeni i oni koji se već nalaze u iznajmljenom stanu ili će iznajmiti stan koji nije u bazi koje će izraditi Ministarstvo državne imovine", istaknuo je.

Zahtjevi će se fizički dostavljati u Ministarstvu državne imovine.

"Oformili smo poseban tim u ministarstvu koji će se baviti samo time i neće biti potrebno čekati 60 dana", najavio  je ministar.

Za ovu mjeru financiranja najamnine predviđeno je 52 milijuna kuna te treba istaknuti da će Vlada i ovaj iznos i iznos određenih sanacija, kandidirati za Fond solidarnosti Europske unije.

Na pitanje koliko dugo netko može računati na ovu mjeru financiranja najamnine, ministar je rekao kako je Vlada donijela odluku da to bude do 1. rujna 2021. godine, ili do trenutka kada će se revidirati oznaka na zgradi, a to je da više nije crvena ili do trenutka dok se ne nađe zamjenska nekretnina, ali kako je rekao, Vlada može i produljiti rok.
 
Izvor: HR/Vlada

Pisane vijesti | Mario Banožić