Pavić: Kohezijska politika ima "presudnu" važnost za gospodarski oporavak EU-a

Kohezijska politika ima "presudnu" važnost za gospodarski oporavka Europske unije, ocijenio je u ponedjeljak ministar regionalnoga razvoja i fondova EU-a Marko Pavić nakon videokonferencije s ministrima zemalja članice Unije zaduženima za kohezijsku politiku.

"Imajući na umu kako će godine nakon krize predstavljati ozbiljan izazov na putu prema ekonomskom oporavku, uloga kohezijske politike u tom je kontekstu od presudne važnosti", kazao je Pavić, stoji u priopćenju za medije ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Pavić je održao videokonferenciju s ministrima zemalja EU-a zaduženima za kohezijsku politiku uz prisustvo povjerenice Europske komisije za koheziju i reforme Elise Ferreire.

Ministri su zaključili da "uvođenje dodatnih resursa zahtijeva pravednu raspodjelu sredstava na nacionalnoj razini usmjerenih na najugroženije regije i sektore", stoji u priopćenju.

Također su se složili da je potrebno usvojiti ambiciozan Višegodišnji financijski okvir (VFO), odnosno proračun za razdoblje 2021.-2027.

Prema prijedlogu Europske komisije "Nova generacija Europske unije", Hrvatskoj pripada 7,3 milijarde bespovratnih sredstava i 2,69 milijardi eura zajmova, od ukupno 750 milijardi eura pomoći europskom gospodarstvu, od čega su 500 milijardi bespovratna sredstva, a 250 milijardi eura zajmovi.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Marko Pavić