Danas uručeni ugovori vrijedni 192 milijuna kuna za program zapošljavanja žena u ruralnim područjima

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je sudjelovao na svečanosti uručenja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru Poziva „Zaželi-Program zapošljavanja žena-faza II.“, koja se održala u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Uz predsjednika Vlade svečanom uručenju ugovora nazočio je ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović.
 
Predsjednik Vlade istaknuo je da je „Zaželi-Program zapošljavanja žena“ pokrenut 2017. godine mudro koncipirani projekt, financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, točno u niši koja je bila kritična.
 
Premijer Plenković je kazao da je taj program instrument, to jest jedna od mjera aktivnog zapošljavanja, kojim se na tržište rada vraćaju naše sugrađanke zrelije dobi u ruralnim sredinama i istodobno angažiraju lokalne jedinice samouprave i udruge i pruža nužna skrb starim osobama.
 
„Nekoliko ciljeva smo ostvarili kroz ovu mjeru, to je njezina najveća kvaliteta i zato čestitam i ministru rada i mirovinskoga sustava Aladroviću i njegovim suradnicima te ravnatelju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Lončaru na kvalitetnoj provedbi“, kazao je premijer i dodao: „Gdje god dođem u Hrvatskoj, svi pitaju može li se produžiti njihov program, hoće li biti i novih sredstava, i kako ići dalje“.
 
Zaposleno 6 tisuća žena, skrb za 30.000 starijih u prvoj fazi
 
Predsjednik Vlade naveo je da je u prvoj fazi zaposleno 6 tisuća žena, koje su pružile skrb za 30 tisuća starijih osoba.
 
Najveći broj projekata zaključen je u Osječko-baranjskoj županiji, ukupno 59, zaposleno je gotovo 1.300 žena, a pružena skrb za 6.000 starijih osoba. U Vukovarsko-srijemskoj županiji su provedena 34 projekta, zaposleno je 810 žena te pružena skrb za 3.700 osoba, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 29 projekata, zaposleno 623 žena te pružena skrb za 2.718 starijih osoba.
 
„Ova sinergija daje nam za pravo da optimistično gledamo na korištenje sredstava iz Europskog socijalnog fonda“, kazao je premijer i istaknuo da smo „u ovom financijskom razdoblju koje polako dolazi kraju u 2020. godini imali na raspolaganju 14,4 milijarde kuna iz Europskog socijalnog fonda, a do sada je ugovoreno preko 9 milijardi kuna“.
 
„Ilustracije radi, kada je krenula naša Vlada, od 2016.godine, korisnicima je bilo isplaćeno samo 135 milijuna kuna., dok je do sada sveukupno isplaćeno 5,26 milijardi kuna“, istaknuo je premijer Plenković i dodao da se po tome vidi kapacitet apsorpcije u vremenu mandata ove Vlade.
 
Uručeno 106 ugovora za projekte ukupne vrijednosti veće od 192 milijuna kuna
 

Premijer Plenković kazao je da ukupna financijska alokacija ovoga Poziva iznosi 550 milijuna kuna.
 
Danas je uručeno 106 ugovora za projekte ukupne vrijednosti veće od 192 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a u okviru tih projekata zaposlit će se 2.117 nezaposlenih žena koje će pružati skrb za 13.000 starijih i/ili nemoćnih osoba u njihovu domu.
 
Rebalansom osigurano 6 milijardi kuna i plaće za više od pola milijuna radnika u privatnom sektoru
 

„Također, želim posebno iskoristiti ovu prigodu da zahvalim Hrvatskom zavodu za zapošljavanje na svim aktivnostima koje ste poduzeli od travnja pa do danas na učinkovitoj administraciji mjere za naknade za poslodavce, odnosno plaće za radnike, mjere od 3.250 i 4.000 kuna za ožujak, travanj i svibanj, te nastavka tih aktivnosti u onim sektorima hrvatskog gospodarstva kojima je takva vrsta potpore potrebna i dalje“, kazao je predsjednik Vlade.
 
Dodao je da je to jedan od ključnih primjera koji je pokazao da država i njene institucije, tj. operativna  tijela, dobro, brzo i učinkovito funkcioniraju.
 
„Drago mi je da smo osigurali plaće za više od pola milijuna naših sugrađana u privatnom sektoru, da smo preraspodjelom proračuna i rebalansom osigurali 6 milijardi kuna“, nastavio je premijer i istaknuo da je takav potez bez presedana, a da je Zavod za zapošljavanje bio na maksimalnoj, učinkovitoj i visokoj razini izvedbe diljem Hrvatske.

Pisane vijesti